Hosszú sorok a nyitrai mintavételi pontoknál

Pénteken délután 3 órakor megkezdődött a szlovákiai városban a tömeges tesztelés a COVID-19-re. A városban 37 mintavételi ponton tesztelnek – írta a parameter.sk.

A lap idézi Marek Hattas polgármestert, akinek az elmondása szerint a városnak elegendő teszt és tanúsítvány áll a rendelkezésére. A tesztelés lebonyolítását segíti az egészségügyi szakemberek mellett több száz önkéntes, valamint katonák is. Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter korábban arról tájékoztatott, hogy a kormány 150 hivatásos katona, köztük 30 katonaorvos bevetését hagyta jóvá a nyitrai tömeges teszteléssel összefüggésben.

A tesztelésre felkészült a nyitrai járás mind a 60 községe. Eva Hajdamárová, a nyitrai járási hivatal elöljárója a TASR hírügységnek elmondta: 70 mintavételi helyet készítettek elő, Verebély városában további kilencet. Kapince és Újlacska közös tesztelőállomást létesített, mely az utóbbi faluban található.

A nyitrai járás városai és községei azért döntöttek a tömeges tesztelés mellett, mert az egész régióban válságos a járványhelyzet. A nyitrai kórházak elérték a kapacitásuk határát. Hétfőtől az egész járás területén szigorú kijárási tilalom lép életbe. Hét napnál nem régebbi, negatív koronavírus-teszt nélkül nem lehet majd sem munkába, sem a természetbe járni, csak a legközelebbi élelmiszerüzletbe, drogériába vagy gyógyszertárba lehet majd elmenni. A rendőrség néhány napja szigorúbban ellenőrzi a kijárási tilalom betartását.

A Paraméter helyszínen tartózkodó munkatársai szerint egyébként több állomás előtt már 2 óra után elkezdtek sorakozni az emberek, a tesztelés megkezdése után nem sokkal pedig a legtöbb helyen már több tucatnyian várakoztak.

 

V4 Panoráma | Pannon Hírnök


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek