Egy felmérés szerint minden 5. nő ki van téve szexuális zaklatásnak Szlovákiában

Szlovákiában minden ötödik nő tapasztalt már erőszakot a volt, illetve jelenlegi párjától. A nők hét százaléka élt át fizikai erőszakot, és három százalékuk volt kitéve szexuális erőszaknak a partnerük által.

Szlovákiában a nők csaknem 4,9%-a élt át szexuális erőszakot, amely körülbelül 100 000 nőt jelent.

Erről a Munka és Családkutató Intézet (IVPR) a nőkkel szembeni erőszak megelőzésének koordinációs és módszertani központja (KMC) tájékoztatott, amely részt vesz az ENSZ Orange the world! – Színezzük narancssárgára a világot című kampányában.

A KMC szerint a nők 88%-a ismerte az erőszakolóját. Leggyakrabban ez a korábbi, illetve jelenlegi partnerük volt (38%), az esetek 10%-aban pedig a közeli ismerősük. Az ismeretlen erőszakolók aránya nagyjából ugyanolyan mint a munkahelyeken elkövetett erőszakolások száma – felettesek, kollégák. A megerőszakolt nők 15 %-a fordult rendőrséghez, 13 %-uk pedig pszichológiai segítséget keresett fel.

Barbora Burajová, a KMC vezetője az ENSZ idei felhívásával kapcsolatosan elmondta, annak ellenére, hogy minden ötödik nő volt kitéve erőszaknak, csak minden 7. nő ismer a környezetében olyat, akit valamilyen formában szexuális bántalmazás ért. “Az erőszakról való csekély információ kiszolgáltatottá teszi a nőket és ez miatt kevesen kérnek segítséget.”

Az ENSZ kampányának a célja, hogy a nyilvánosságnak, valamint az egyes köztisztviselőknek, illetve állami vezetőknek bemutassa, mennyire fontos ez a téma. „Pénzügyi támogatás, reagálás, megelőzés”.

A narancssárga szín a nők és a lányok erősebb jövőjét jelképezi, erőszak nélkül. A kampány az egész világon november 25-től egészen december 10-ig tart. November 25. a nők elleni erőszak nemzetközi világnapja, december 10-e pedig az emberi jogok világnapja.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek