Újabb 21 millió euró jut a szlovákiai gazdáknak

Milány Kincső

Újabb támogatással rukkolt elő az Agrárkifizető Ügynökség (PPA). Legfrissebb felhívásában jelezte, hogy további 21 millió eurós támogatást oszt szét a mezőgazdasági vállalkozások között.

A felhívásra a nagyobb farmok, a kisebb gazdaságok, a fiatal gazdák és a kezdő agrárvállalkozók is jelentkezhetnek.

Az agrárdotációt ezúttal a speciális termesztéstechnológiát igénylő és érzékeny növények termesztésére, valamint az állattenyésztés fellendítésére fordítják. A gazdák a kérvényeiket kizárólag elektronikus formában 2021. március 1-je és március 31. között nyújthatják majd be a slovensko.sk államigazgatási portálon keresztül. A kérelmezőnek aktivált elektronikus postával kell rendelkeznie, ahová megkapja a szükséges információkat. Az egy kérvényre jutó jogosult kiadások 10 és 60 ezer euró között mozoghatnak. A kevésbé fejlett régiókban gazdálkodóknak a jogosult kiadások 50, a többi régióban pedig a 40 százalékát térítik meg. A fiatal gazdák és a környezetkímélő technológiát alkalmazó termelők esetében ez további 20 százalékkal nő.

A felhívásra a nagyobb farmok, a kisebb gazdaságok, a fiatal gazdák és a kezdő agrárvállalkozók is jelentkezhetnek. A kérelmezők támogatást igényelhetnek a minőségi növelésére, továbbá a tárolókapacitások bővítésére, felújítására vagy modernizálására, a termésszárítók korszerűsítésére, valamint öntözőhálózatok kiépítésére is. Talajkímélő szerves és ipari trágyák gyártását is támogatják. A földművelésügyi tárca kiáll a környezetkímélő agrártermelés mellett, ezért elsősorban azokat a gazdákat támogatja, akik fokozottan ügyelnek a környezet védelmére a talajkímélő trágyák használatával.

A maximális 100 elérhető pontból legalább 55 elérésére lesz szükség ahhoz, hogy a termelő támogatáshoz juthasson.

Forrás: ujszo.com


Hasonló cikkek