Hóvirágban pompázik a Kiskunság

Pompázik a kikeleti hóvirág Uszódon és a Duna-menti ligeterdőkben a Kiskunsági Nemzeti Park területén. A virágok, legnagyobb példányszámban Solton, Ordason, Hartán,  és Dunavecse térségében található.

Az idei enyhe télnek köszönhetően már  február 23-án az uszódi kiserdőben látni lehetett a fehér mezőket. A Duna-Tisza közötti területen, a múlt hét végén kezdtek virágozni a hóvirágok, az enyhe idő hatására már teljes pompájukban nyílnak. A hóvirágmezőben már felfedezhetjük az ibolya és a tavaszi csillagvirág ragyogó kékes-lilás virágait is.

Mint az elsők között megjelenő tavaszi virágot, régebben tömegesen gyűjtötték, ami az állományok megfogyatkozásához, a genetikai állomány leromlásához vezetett. Magassága virágzáskor rendszerint 7-15 cm között mozog, ugyanakkor egyes kerti fajok ennél jóval nagyobbak is lehetnek. A gyűjtők pont a legnagyobb, legszebb példányokat szedték le, így csak a gyengébb, kisebb termetű példányok tudtak magot érlelni, és tovább szaporodni. Emiatt az Európai Közösség természetvédelmi szempontból jelentős növényei közé került és 2005 óta tilos leszedni. Ha valaki mégis leszedi akkor 10.000 Ft a büntetés szálanként.

 

Forrás: kalohirek.hu

Juhász Márta

 

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek