Ifj. Lomnici: A kormány hétfőn arra kapott felhatalmazást, hogy védekezzen

Az Országgyűlés hétfői döntése nem jelenti azt, hogy automatikusan meghosszabbítják a koronavírus elleni, hatályban lévő védelmi intézkedéseket, köztük a kijárási tilalmat – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak. 

A Századvég jogi szakértője azután nyilatkozott erről, hogy az Országgyűlés megszavazta a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot, felhatalmazva ezzel a kormányt a veszélyhelyzetben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására. A kormányrendeletek hatálya 90 napra hosszabbítható meg, de a parlament ennél korábban is visszavonhatja felhatalmazását. Az Origo azt írta, a baloldal most sem támogatta a koronavírus-járvány elleni védekezést, a baloldali médiumok pedig álhíreket terjesztenek a veszélyhelyzet meghosszabbításáról.

Ifj. Lomnici Zoltán a portálnak nyilatkozva hangsúlyozta: a kormány hétfőn csupán arra kapott felhatalmazást, hogy védekezzen. Közölte, január 28-án a koronavírus-járvány miatt november óta érvényben lévő szabályok hatályát újabb egy hónappal, március 1-jéig meghosszabbította a kormány.

Ettől azonban közjogilag eltér az Országgyűlés hétfői döntése, amely csupán az alkotmányos keretet biztosítja ahhoz, hogy élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető, tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar emberek egészségének és életének megóvása miatt szükséges intézkedéseket a kormányzat kellő felhatalmazással hozhassa meg – mutatott rá.

Ifj. Lomnici Zoltán kiemelte: az ezzel ellentétes információk tévesek és alkalmasak arra, hogy akadályozzák a védekezés eredményességét.
„Vagyis az az állítás, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbításával együtt automatikusan meghosszabbodnak 90 nappal a november óta hatályban lévő szabályok, nem igaz” – olvasható a cikkben.

 

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek