Jean-Michel Jarre virtuális koncertet adott éjfélkor a párizsi Notre-Dame-ból

A népszerű szintetizátorvarázsló Jarre zenéjével léphettek át 2021-be azok, akik élőben követték a különleges élményt nyújtó eseményt.

Szilveszter éjjel 23 óra 25 perckor vette kezdetét a Welcome to the Other Side (Üdvözlünk a túloldalon) című koncert, ami az újév beköszöntése után ért véget. Külön érdekessége, hogy élő rendezvény, és helyszínéül a virtuálisan újjáépített Notre-Dame székesegyház szolgált. Jean-Michel Jarre egy párizsi stúdióban játszott élőben, avatárját látta a közönség a katedrális belső terében zenélni. Az elektronikus pop úttörője 2020 nyárán már tartott egy virtuális valóság (VR) koncertet a Fete de la Musique rendezvényen, akkor az olyan jól sikerült, hogy Párizs városa részéről felmerült az ötlet: az újévet is lehetne ilyen formában köszönteni.

A koronavírus-járvány megjelenése az utcai és nagyobb csoportokban történő szilveszterezést idén nem tette lehetővé, ezért Párizs vezetősége annak érdekében, hogy mindenki megfelelően elbúcsúzhasson 2020-tól, az UNESCO-val partnerségben, Jean-Michel Jarre közreműködésével egy kivételes óévbúcsúztató koncertre várta az elektronikus zene kedvelőit. Az internet segítségével szerte a világban lehetett ehhez csatlakozni.

Koncert közben: Jarre és avatárja a képernyőn (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A rádióban, tévében és közösségi médiában közvetített ingyenes, 55 perces programban Jean-Michel Jarre Oxygène, Equinoxe, valamint a legutóbbi, Grammy-díjra jelölt Electronica albumáról csendültek fel dalok új hangszerelésben, szemet gyönyörködtető látványvilág kíséretében. A koncert szervezésekor a helyszínt sem véletlenszerűen választották ki. A rendező partnerek a remény üzenetet akarták küldeni. A francia főváros egyik ékkövének számító, gótikus Notre-Dame székesegyház 2019. áprilisában egy tűzvész következtében olyan súlyosan megrongálódott, hogy felújítása előreláthatóan öt évet vesz majd igénybe. A katedrális történetén keresztül akarták a szervezők demonstrálni: a nehézségek ellenére is a kultúra újra fel fog emelkedni. A műsort a France Inter rádiócsatorna, a BFM Paris tévécsatorna közvetítette, továbbá élőben Jarre honlapján, Facebook oldalán és YouTube csatornáján lehetett követni.

A tűzvész előtti állapotnak megfelelően rekonstruált székesegyházban lépett fel a művész avatárja, de néhányszor magát Jarre-t is láthattuk a képernyőn. A nyitódal után franciául és angolul üdvözölte a közönséget, majd a befejező szám előtt boldog újévet kívánt. Jóvoltából a katedrálist kívülről és belülről is megcsodálhattuk. Az 55 perces műsorba bele volt komponálva az újév beköszöntése is: éjfél előtt a Notre-Dame homlokzatán láttuk, ahogyan a számláló mutatta a másodpercek múlását, majd pontban éjfélkor az ikertornyok között lévő rózsaablakra kiíródott a 2021-es évszám.

Nagyon igényesen elkészített, gyönyörű látvány- és hangzásvilággal rendelkező koncertben lehetett része azoknak, akik élőben követték a közvetítést. Jómagam a Youtube-on keresztül voltam jelen, és örömmel tapasztaltam, hogy folyamatosan érkeztek a kommentek Európa, Ázsia különböző országaiból, Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból, Jeruzsálemből, Argentínából, Mexikóból. A nézők között néhány dicsérő magyar hozzászólás is található, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen Jean-Michel Jarre eddig hat alkalommal járt Magyarországon. Ötször Budapesten, 2009-ben pedig a debreceni Főnix Csarnokban adott koncertet.

A 2021-et köszöntő Notre-Dame székesegyházbeli koncert részlet itt tekinthető meg:


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek