Jubileumok évada a Zenthe Ferenc színházban

Salgótarján várossá nyilvánításának centenáriuma és a színház alapításának tizedik évfordulója alkalmából a jubileumok évadát hirdette meg a Zenthe Ferenc Színház. A szeptemberben kezdődő tizedik évadára két új játszóhellyel gazdagodó teátrum 18 premierdarabot mutat be, öt új társulati tag mellett pedig kiemelt vendégművészek is csatlakoznak az alkotói körhöz. Köztük Mikecz Estilla (képünkön) és Kocsis Pál is játszani fog szülővárosában

Jövőre lesz tíz éve, hogy megalakult a Zenthe Ferenc Színház, s ugyanebben az évben ünnepli várossá nyilvánításának centenáriumát Salgótarján. A kettős jubileumhoz kapcsolódik, hogy immár tizedik évadát kezdi a társulat, amelyben nyolc új nagyszínpadi, öt kamara, valamint két felolvasószínházi, egy tantermi és két meseelőadást is kínálnak a közönségnek. Az előadások zöme saját, de koprodukciós partnerként együtt dolgoznak a Bartók Kamaraszínházzal, a Békéscsabai Jókai Színházzal, a Gárdonyi Géza Színházzal, a Móricz Zsigmond Színházzal, a Pécsi Harmadik Színházzal, és az Actor Produkcióval. A salgótarjáni társulat két ősbemutatót is tart, ezek közül az egyik a város születésnapján az esti díszelőadás lesz: a Zenthe 100 drámapályázatán győztes Topolcsányi Laura Macskakő című darabját viszik színre.

Simon Lajos, a társulat igazgatója elmondta: a pandémia időszaka a színház szakmai munkáját nem törte meg, az elkészített előadásokon kívül két új játszóhellyel is készülnek: az épületben egy új, 120 fősre tervezett kamaratermet nyitnak meg, illetve a város fő terén nyári szabadtéri színházat alakítanak ki, ahol hét programot láthatnak az érdeklődők augusztus 3. és 16. között.

Az igazgató megemlítette: amennyiben terveik szerint korlátozás nélkül játszhatják végig az évadot, úgy 250 előadást céloznak meg. Bejelentett öt új társulati tagot Mikecz Estilla, Litauszky Lilla, Simon Kata, Hunyadi Máté és Mohácsi Norbert személyében, az évad kiemelt vendégművészei Kocsis Pál, Ágoston Péter, Kaszás Gergő és Rácz János lesznek.
Fekete Zsolt, a város polgármestere abbéli örömének adott hangot, hogy az állam és a városi önkormányzat által közösen támogatott színház átvészelte a pandémiás időszakot, sőt, színesíteni tudja palettáját, s mind a kamaraterem, mind a szabadtéri színház új látogatókat vonz majd a városba előadásaival. Dániel Zoltán alpolgármester hozzátette: az új ötletekkel – amelyeket a város támogat – folytatódhat az a dinamikus színházépítés Salgótarjánban, amely a járványhelyzet előtt is jellemezte a Zenthe színházat.
Susán Ferenc produkciós igazgató örömmel üdvözölte a társulatban a két hazatérő művészt, Mikecz Estillát, aki egyetemi évei alatt is rendszeresen játszott a színházban, illetve Kocsis Pált, aki 25 évvel diplomája megszerzése után játszani, illetve rendezni is fog szülővárosában (Örkény Kulcskeresőjét viszik színre). Ugyancsak salgótarjáni rendező, Tarnóczi Jakab viszi színre a Szépkilátás munkacímű, zenés darabot, amely ugyancsak ősbemutató is lesz egyben.

Az évad beharangozóján elhangzott: a kényszerű leállás miatt elmaradt 213 előadás miatt közel nyolcvanezer néző maradt színházi élmény nélkül, a 2021/2022-es évadban azonban egyetlen, az előző évadra bérlettel, vagy szólójeggyel rendelkező színházkedvelő sem jár pórul: bérleteik, belépőik az új évad sorozataira, előadásaira érvényesek maradnak, sőt, a szabadtéri Énekes madár című Tamási Áron-darabot minden bérletes plusz előadásként tekintheti meg, természetesen grátisz.

Nyáron negyven előadást játszik az országban a Zenthe Ferenc Színház és gőzerővel készül augusztus eleji-közepi saját szabadtéri fesztiváljára, illetve az új kamaraterem október 14-i avatására.

Kiemelt képünkön Mikecz Estilla művésznő, aki egyetemi évei alatt is rendszeresen játszott a színházban, most pedig a társulat tagjaként folytatja.

Fotók: Zenthe Ferenc Színház

 

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook

 

 


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek