Kaposvár összművészeti fesztivál: Rippl-Rónai Ady Endre festmény bemutatása

Kaposváron Rippl-Rónai József egykori lakhelyén, a Róma Villában mutatták be vasárnap a magángyűjteményből előkerült Ady Endrét ábrázoló festményét, ami tulajdonosának hozzájárulásával augusztus végéig lesz látható a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban.

A művészettörténészek által számon tartott alkotást a város szülöttének, emléket állító és róla elnevezett összművészeti fesztivál utolsó napján, május 29-én mutatták be a nagyközönségnek. A szenzációnak számító kép egyébként az eseményfolyam kezdete előtti napokban egy erdélyi család hagyatékból került elő, az örökösök tudni szerették volna, ki a kép alkotója.

 Rippl-Rónai barátja volt Ady Endrének, akivel először 1909-ben találkozott Kaposváron, egy irodalmi esten. A költőt ábrázoló 65×48 centiméteres pasztell képet 1915-ben festette, amelynek elkészítéséhez Székely Aladár 1915-ös fotóját használta fel.

 A festő Ady halála után, 1923-ban rendezett emlékesten a következő gondolatokat osztottat meg festményéről a résztvevőkkel. Ady Endre festői szempontból nézve is nagyon érdekes alak. Szemei nemcsak azért szépek, mert feketék, mint a bogár, de azért főleg, mert álmos nézése mély és szerelmes, sokatmondó. Talán azt lehetne mondani, hogy ennek a ritka lénynek, ennek a különösen szépen érző nagy embernek a lelke tükre volt.

 Majd így folytatta, hogyha csak a szemeit rajzolná meg bárki, már akkor is egy igen hasonló Adyt kapnánk. Ő maga is, amikor a portréját megfestette, csak a szemét nézte –, erre fektette a fő súlyt.

  Kitért arra is, évekig beszélgetett ezekkel a nagynézésű, okos szemekkel. Mindent kiolvasott belőlük, a nagy költőn kívül a legjobb embert, a gőgös mokány legényt, a széthulló magyarság tragikus szimbólumát, akinek különös egyénisége fenségességet árult el, mást, nagyot, nagyobb embert, mint korából bárki. Szemében benne volt az egész ember, a sokszor megsebzett, az igazságtalanul megbántott, eredeti író ember. E mellett kiolvasta ezekből a bársonyos, füstös, lusta szempillájú szemekből a nagy lenézőt, a lekicsinylőt. Csak a szája formája, a nagyon vastag, túl nagy nyelve volt még megfigyelendő, különösen, ha elítélt valakit, ami egyébként nála sokszor előfordult.

 A Kaposváron született és élete nagy részében ott alkotó festő nevéhez mintegy tízezer mű köthető, amelyek egy része az idők során megsemmisült, számos közülük Amerikába került, soknak a hollétéről semmit sem tudni.

Fotó Róma Villa – ripplronaiemlekhaz.smmi.hu


Hasonló cikkek