Kettős állampolgárság – Dmitro Kuleba különvélemény

Miközben Volodimir Zelenszkij ukrán államfő aláírta a 85/2021 sz. rendeletet, s ezzel hatályossá vált a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács február 26-i határozata, s ezzel teret nyitott a más állampolgársággal rendelkezők szankcionálására, Dmitro Kuleba külügyminiszter különvéleményt fogalmazott meg.

Mint arról korábban a Pannon Hírnök is beszámolt, a határozat értelmében az Elnöki Hivatal, a Miniszteri Kabinet, a Központi Választási Bizottság és az Ukrán Biztonsági Szolgálat köteles két hónapon belül begyűjteni a szükséges adatokat és megvizsgálni a kettős (többes) állampolgárságra vonatkozó törvényi hátteret. A kormánynak pedig az azt követő 6 hónapon belül el kell készítenie és a parlament elé kell terjesztenie a megfelelő törvényt.

A KISZó tájékoztatása szerint a kijevi diplomácia vezetője egy online fórum során kijelentette: országa engedélyezné a kettős állampolgárság intézményét az Európai Unió tagállamai vonatkozásában, valamint más baráti, partneri országok esetében is. Ellenben az agresszornak minősített Oroszország esetében a kettős állampolgárság engedélyezése nem lehetséges.

Kuleba kifejtette, az EU-s országok mellett bizonyosan engedélyeznék ugyanezt az USA, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália és Új-Zéland esetében is, ahol számottevő ukrán diaszpóra él.

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek