Kilépett a Fidesz az EPP-ből

Eljött az idő a búcsúra – twittelte Novák Katalin.

Kilép a Fidesz az Európai Néppártból (EPP), jelentette be csütörtökön a Twitteren Novák Katalin – írja a 24.hu a Telexre hivatkozva. A politikus a bejegyzéshez csatolta az erről szóló levelet is, amelynek címzettje Antonio López-Istúriz White EP-képviselő, és amelyben azt írták, a magyar kormánypárt nem kíván többé tagja lenni a Néppártnak.

Novák Katalin csütörtök este Facebook-oldalán részletesen írt arról, miért lép ki a Fidesz az Európai Néppártból. Közölte: 2015-ben, a bevándorlási válság idején „kiderült, hogy a Néppárt a migráció támogatásában látja a jövőt, a magyarok azonban elutasították azt, és egyértelművé tettük, hogy nem szeretnénk azon országok sorsára jutni, ahol már visszafordíthatatlanná vált a tömeges bevándorlás hatása”.

Hozzátette: most, amikor a koronavírus-járvány elleni védekezés köti le a döntéshozók minden energiáját, „az Európai Néppárt frakciójában ahelyett, hogy az uniós vakcinabeszerzés körüli problémákra keresnének megoldást és segítenék a hatékony védekezést, titokban olyan alapszabály-módosítást készítettek, amely lehetővé tette, hogy a demokratikusan megválasztott fideszes képviselőket megfosszák képviselői jogaik gyakorlásától”.

A politikus megjegyezte: az elmúlt években kiderült, hogy a legtöbb kérdésben az Európai Néppárt már baloldali értékeket képvisel, amivel a Fidesz nem tud azonosulni. „Ahogy több vezető is kifejtette: a néppárt már nem jobboldali párt. Ezt mi tudomásul vesszük„ – írta Novák Katalin. A miniszter kiemelte: „a Fidesz az európai demokratikus jobboldalhoz tartozik, amelynek újjáépítése szükségessé vált”.

Ismeretes, hetekkel ezelőtt a néppárti frakcióból távozott a Fidesz. A mostani kilépéssel így már semmiféle akadálya nem lehet, hogy akár Salvinivel együtt új európai pártcsaládot alapítson Orbán Viktor.

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek