Kína nem fogja hagyni, hogy bárki megingassa Hongkong fejlődését

Avatar

Kína nem fogja hagyni, hogy bárki megingassa Hongkong stabil fejlődését, illetve az “egy ország, két rendszer” elvét – foglalt állást csütörtökön kiadott közleményében Vang Ji kínai külügyminiszter.

Vang Ji William Cohen volt amerikai védelmi miniszterrel találkozott Pekingben, és a találkozón pedig ismertette Peking álláspontját arról a – hongkongi tiltakozókat támogató – amerikai törvényjavaslatról, amelyet a héten a washingtoni szenátus és a képviselőház is megszavazott.

A jogszabály életbe lépését követően az Egyesült Államoknak évente értékelnie kellene Hongkong speciális státuszának állapotát, és felül kellene vizsgálnia a városnak nyújtott támogatást Hongkong pénzügyi és emberi jogi helyzetének függvényében. A törvény egyúttal megbízná az Egyesült Államok elnökét, hogy szankciókat szabjon ki mindazokra, akik csorbítják az emberi jogokat a különleges közigazgatási státusszal bíró területen. Ahhoz, hogy a javaslat törvénnyé váljon, már csupán az amerikai elnök aláírása szükséges.

 

A kínai külügyminiszter közleményében felteszi a kérdést: hogyan beszélhet demokráciáról az, aki saját nemzeti törvényeivel kíván egy másik ország belügyeibe avatkozni; majd azzal folytatja: hogyan beszélhet emberi jogokról olyan, aki figyelmen kívül hagyja a hongkongi radikálisok által okozott károkat. A kínai külügyi tárca vezetője szerint a törvényjavaslat valódi célja, hogy Hongkongot káoszba, sőt egyenesen pusztulásba sodorja. Amellett, hogy a javaslattal beavatkozik Kína belügyeibe, Washington súlyos károkat is okoz a hongkongiak alapvető érdekeit illetően – vélekedik Vang.

 

Hongkongban immár csaknem fél éve zajlik az a tüntetéshullám, melyet egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal, téglákkal és íjakkal, nyilakkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat, illetve egyes esetekben már éleslőszert is bevetett.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az “egy ország, két rendszer” elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína 50 évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.

A címlapfotó illusztráció.


Hasonló cikkek