Újabb díj az agyi érkatasztrófák kezeléséért az észak-komáromi kórháznak

Az Európai Stroke Szervezet (European Stroke Organization) ANGELS AWARDS által kiadott gyémántplakett díj idén is a felvidéki kórház neurológiai osztályáé lett.

Eva Hanáčková, a részleg főorvosa elmondta, 2021-ben 270 pácienst ápoltak szélütéssel, akik közül 237-en akut agyi inkfartust, heten ideiglenes ischaemiás rohamot, 26-an pedig agyvérzést szenvedtek. 134 betegnél szisztémás trombolízist alkalmaztak.

Ezt a beavatkozást – amely gyakorlatilag az agyi inkfartus súlyos következményeit akadályozza meg – 2008 óta használják az intézményben, s azóta ez az egy évre jutó legmagasabb szám. A páciensek 61.2%-nál 20 percig alkalmazták ezt a gyógyítási módszert, amely átlagosan 23 percig tart. „Ha agyi inkfartusról beszélünk, tényleg csak másodpercekről van szó, mert a vérrög által blokkolt ér súlyos, visszafordíthatatlan agykárosodást okoz. A kezeletlen páciens minden percben 1,9 neuront veszít az iszchemikus területen. Ezért annyra fontos minden egyes perc a trombolízis alkalmazásakor“ – fejtette ki Hanáčková.

Forrás: ujszo.com

Fotó: Eva Hanáčková (kép AGEL)

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek