Könyv Hétvégre! Szívszorító karácsonyi történet: Kegyelem

A heti kemény munka és hajtás után  mindenkinek szüksége van egy kis nyugalomra, kikapcsolódásra. A lazuló könyvkedvelők figyelmébe ajánlunk a szórakoztató irodalom különböző műfajaiból  unalmas – vagy pont, hogy nem unalmas – hétvégékre olvasnivalót.

Az ünnepek közeledtével az ember hajlamos könyvekkel vagy filmekkel hangolódni a karácsonyra. Vannak olyanok, akik csak könnyed kikapcsolódásra vágynak, egy egyszerű történetre, aminek a végén úgy tűnik, mindenki boldogan él majd, amíg meg nem hal, a családi összejövetelek alkalmával még jobban felerősítve az érzést. Ámde, léteznek olyan mesék is, melyek nem feltétlenül nevezhetőek vidámnak, üzenetük mégsem lesz ettől kevésbé átérezhető vagy releváns.

Richard Paul Evans először a karácsonyi könyveivel lett híres (Karácsonyi doboz, Hol lehet Noel?), majd később ifjúsági regényekkel is megjelentek a neve alatt. A Könyvmolyképző kiadó 2011-ben jelentette meg tőle a Kegyelem című kötetet, melynek főszereplője a tizennégy éves Eric, aki családjával együtt Kaliforniából Utahba költözik apjuk súlyos betegsége után, aki egy bénulás miatt elveszítette a munkáját. Ericnek természetesen sokkal kevésbe tetszik az új környék, mint régi otthonuk, de nincs már választása, mint elfogadni a helyzetet. Munkát vállal egy étteremben, aztán az egyik nap, miközben kiviszi a szemetet, rátalál a kukában élelem után kutató, csak pár évvel idősebb Grace-re, és azonnal felajánlja neki a segítségét. Nem csak ételt szerez neki a munkahelyéről, hanem miután kiderül, hogy a lány megszökött otthonról és nem is tervez hazamenni, meggyőzi, hogy aludhat a házuk udvarának hátuljában lévő fakuckóban, melyet az öccsével együtt építettek. Grace elfogadja az ajánlatot, azonban nem csak egy éjszakát maradt, és hamarosan szoros barátság – vagy talán még annál is több – fonódik a két fiatal között. De vajon meddig tarthat a boldogságuk? Hiszen Grace-t mindenki keresi, és nem is maradhat örökké rejtve egy fakuckóban…

A Kegyelem nem gyerekkönyv, ugyanakkor tinédzser kortól nyugodtan olvasható. Kiemelt helyet élvez benne a családi összetartás fontossága, a felelősségvállalás már egészen fiatal kortól, és az, hogy nem csak az ünnepek közeledtével szükséges másokkal szemben önzetlennek lennünk. Ez a könyv jóval többről szól, mint pusztán a karácsony; szól az első szerelemről, és arról, milyen fájdalmas is tud lenni néha. Szól arról, hogy attól, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, gyerekekkel is történhetnek olyan dolgok, melyekbe még belegondolni is borzalmas. Hogy nem számít a kor, ha valóban segíteni akarunk a másikon, mert a birtokában vagyunk a tudásnak, ami képessé tesz erre.

A Kegyelem az a könyv, amely könnyen eszünkbe juttathatja, hogy sokan vannak, akik kénytelenek az év minden napján nélkülözni, akiknek sokkal kevesebb jutott, mint nekünk. Talán még egy tető sem a fejük fölé. Ugyanakkor, mindezzel egy időben, annak a fontosságát is kiemeli, hogy önzetlenül adni milyen felemelő érzés lehet; meglátni tőle az örömet és hálát a másik arcán.

Grace és Eric története ha nem is mindig vidám, de mindenképpen szívmelengető, melyet a regényen végighúzódó kubai rakétaválság okozta feszültség csak még jobban felerősít. Ha egy olyan karácsonyi mesére vágyunk, amely még hosszú hetekig velünk marad, mindenképpen érdemes vele egy próbát tenni.

Evans, Richard Paul. Kegyelem. Könyvmolyképző, Szeged, 2011, 360 oldal.


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek