Környei író meséivel vetélkedtek a környei gyerekek

Ti gyönyörűen olvastok és elvarázsoltok bennünket, felnőtteket, én pedig izgulok helyettetek, tehát arra már nem lesz gondotok – ajánlotta a munkamegosztást pénteken Láng Éva pedagógus a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szépolvasási versenyén.

A nevezők ezúttal különleges alkalom részesei lehettek, hiszen személyesen is találkozhattak a művek szerzőjével, Palásthy Ágnessel.

Tavaly decemberben jelent meg Palásthy Ágnes, a Környén élő, népszerű meseíró második kötete, amely a Tekergő bőregér címet viseli. Ebből, s az előző, az „Elrabolták a siklót” címűből szemezgethettek idén az iskola szépolvasási versenyén résztvevő diákok, akikről a rövid megnyitó során pillanatok alatt beigazolódott, hogy szeretnek olvasni, s hogy igencsak jól ismerik a szerző műveit. Palásthy Ágnes, akinek ősei, felmenői között több pedagógus volt, 37 esztendeje oktatja a diákokat magyarra és angolra, s bár már az általános iskolai tanulmányai során kiderült, hogy van némi készsége az íráshoz, a gondolat, hogy mesékkel ajándékozza meg a gyerekeket, felnőtteket, három éve „ütött be”. Egy ismerősével beszélgetett a bogarakról, s szó esett róla, hogy a katicát mindenki szereti, a mezei poloskát pedig nagyon nem, miközben csak az a „bűne”, hogy kicsit büdös. A katicának jobb a píárja… állapította meg akkor Ágnes, s másnap leült, megírt egy mesét, amelyben szerepelt a katicabogár és a poloska is… A többi mese pedig csak úgy jött… – mesélt a kezdetről, s azt is elárulta, hogy bár mindegyik általa megálmodott állatfigura nagyon közel áll a szívéhez, a legkedvencebb az Erdei Tisztás mesékből Napóleon, a csíkos kis vadmalac, akit az öccséről formázott. Másik kedvence Mókus Rézi, aki nagyon is rá hajaz: imád tanácsokat adni, mindenkinek megmondja a tuti frankót, mindenkit eligazít, és mindenkinek segít…

A kulisszatitkok megosztása, oldott hangulatú, kedves beszélgetés után vették át a főszerepet a gyerekek, s Palásthy Ágnes meséi. Szinte minden évfolyamból érkezett diák, s mint később, az eredményhirdetés során elhangzott, a gyerekek egyáltalán nem könnyítették meg a szerző, Trézlné Staudinger Csilla és Burainé Murányi Magdolna alkotta zsűri dolgát, hiszen vagy a teljes mezőny olvasott ugyanolyan szépen, szinte hajszálnyi különbséggel, vagy „testületileg”, mindenki bakizott egy picit, hogy még az se segítse a döntést.

Az ítészek szempontjai, az olvasáspontosság, kontaktustartás, kifejező, mesélő hang alapján korosztályában harmadik helyezést ért el Bagdi Antal Zétény, Somhegyi Katalin, Lopez Vega Hamka Emma, Schwarc Laura és Kiss Dominika, Szilvia. Másodikként zárta a versenyt Kakuk Mihály, Köpe András, Szücs Anna, Tirhold Anna és Bán Márk. Az eredményhirdetéskor a legjobbnak járó ajándékokat Kovács Zsófia, Balaskó Patrik, Málnás Péter, Aknai-Mike Panna és Tóth Hunor vehette át.

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek