Madárbarát óvoda Hódmezővásárhelyen

Nem lehet elég korán elkezdeni a természetvédelemre – nevelést, az állatok, növények és környezetünk szeretetét, jó, ha már kicsiként elültetjük a gyerekekben, mint egy apró magot. A vásárhelyi Szabadság téri óvodában ezt nagyon is komolyan veszik.

Most megérett a gyümölcse a munkának, vagy témához illőbben fogalmazva, most bújt ki a kismadár a tojásból, hiszen nagy elismerést érdemeltek ki a gyermekek, az óvodapedagógusok és projektjük összes munkatársa. Az intézmény Klímanócskák programja Madárbarát óvoda címet kapott a Magyar Madártani Egyesülettől.

A Klímanócskák szakmai vezetőjével több programon is részt vettek már, s ahogy nevük is elárulja sokrétűen, játékosan, szinte észrevétlen nevelik gyermekeiket környezettudatosságra, klímavédelemre és természetszeretetre.

A Madárbarát – óvoda cím egy rangos szakmai elismerés, melynek feltétele, olyan udvar kialakítása, ahol a különböző madárfajokat fészkelésre ösztönzik. Így a gyermekek is tanulnak, hiszen közelebbről figyelhetik a légi vándorokat. Különösen nagy hangsúlyt fektetnek a fecskék gondozására.

De az udvaron más kiemelkedő terv is megvalósul, ugyanis például a gyepük biodiverz, ahol számos rovar és növény található.

Bozókiné Szabó Ildikó, az Országos Klímareferens Hálózat szemléletformálási tagozatvezetője a delmagyar.hu-nak elmondta, hogy a szülők is kifejezetten aktívak, és a gyerekekre is nagyon büszke, mert sokan otthon sem feledik a környezetükre való figyelést. Egyesek például fecskementő fészkeket, sárdagasztó helyeket is kialakítottak a madaraknak.

Farkas Cs. Tekla

Kiemelt képünk illusztráció!

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek