4 nem mindennapi, de annál hasznosabb kiegészítő az otthoni varráshoz | Pannonmagazin
-KiemeltHírExtra

4 nem mindennapi, de annál hasznosabb kiegészítő az otthoni varráshoz

A varrás nemcsak egy remek kézműves hobbi, hanem voltaképpen nagyon hasznos tevékenység is, hiszen teljesen egyedi tervezésű ruhákat, függönyöket, ágyneműhuzatokat, takarókat készíthetünk, amelyekhez hasonlót biztosan nem látunk majd a boltok polcain.

 

Az olyan alapvető eszközök, mint a varrógép, cérna, tű, szabóolló elengedhetetlenek az alkotáshoz, de rajtuk kívül létezik még néhány olyan eszköz, melyek ugyan nem túl elterjedtek, viszont annál praktikusabbak. Ezekből hoztunk most egy kis válogatást.

 

Vágóasztal és körkés

 

A textilek kiszabása sokkal egyszerűbb körkéssel, mint szabóollóval, hisz vonalzó mentén haladva lehet vele dolgozni, és az anyagot sem gyűri fel vágás közben. Ilyen körkéseket és vágóasztalokat a finnshop.hu kínálatában is találunk, többféle méretben és kialakításban.

 

A vonalzófunkcióval is rendelkező eszköz igen sokoldalú, hiszen egyszerre lehet vele mérni és vágni. A rácsos beosztással egyszerűen kimérhető a szükséges hosszúság, az eszköz szélén végighúzható pengével pedig egyetlen mozdulattal akár 8 rétegnyi textilt is elvághatunk, szöszösödés nélkül. Segítségével az egyenes vonalak valóban nyílegyenesek lesznek.

 

Azonban akkor sem kell a szabad kezes vágáshoz folyamodnunk, ha íves szegélyeket szeretnénk, hiszen ezek szakszerű kialakítására is van mód. A speciális kör vágóasztallal egyenletes köröket vághatunk 11 különféle átmérővel. Az eszköz tartalmaz egy körkést is, amit csak végig kell húzni a megfelelő méretű vájatban, és a penge máris a kívánt méretre szabja az anyagot. A körív tökéletesen szabályos lesz, nincs szükség utólagos igazításokra.

 

Illanó filctoll

 

A textilek kiszabása során meg kell jelölni az anyagon, hogy hol fogjuk majd elvágni, hogy a megfelelő méretű legyen. Erre hagyományosan szabókrétát vagy szappant használnak, de létezik már modernebb eszköz is, ami nem más, mint az illanó filctoll. Ahogy a neve is elárulja, ez egy olyan különleges íróeszköz, aminek a tintája képes nyom nélkül elillanni a szövetekről.

 

Többféle változatban kaphatóak, a legfontosabb eltérés pedig az, hogy hogyan lehet eltüntetni a velük rajzolt jelölést: egyesek levegő, mások víz, megint mások pedig hő hatására illannak el.

 

A levegős illanó filctoll hátránya, hogy szövettől függően pár perctől néhány napig is eltarthat, mire a nyoma eltűnik, ezzel ellentétben a vizes változatot néhány cseppnyi vízzel, a hőre illanót gőzöléssel vagy vasalással azonnal eltüntethetjük, amint már nincs rá szükség.

 

Rádli

 

Kevesen használják, pedig nagyon praktikus, ha a szabásminták anyagra történő felmásolása a cél. Hasonlít a derelyevágóra, egy nyélre szerelt apró, fogakkal barázdált szélű kerék. A használatához szükség lesz még egy speciális szabásminta másolására alkalmas papírra is.

 

A papírt a textilre kell fektetni, erre jöhet a szabásminta, aminek a vonalain végiggörgetjük a rádlit. Az elv ugyanaz, mint az indigónál, a textilre felmásolódik a szabásminta. Sok sikert!

 

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB