Mit nézel? Nőstény oroszlán: Fontos vagy nekem | Pannonmagazin
Film-TV

Mit nézel? Nőstény oroszlán: Fontos vagy nekem

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Fontos vagy nekem (I Care a Lot) egy 2020-as amerikai krimi-, thriller- és vígjátékfilm, melyet J Blakeson (Lőpor) rendezett, és február 19-én volt a bemutatója Netflixen. A főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Peter Dinklage (Trónok harca), Eiza González (Nyomd, Bébi, Nyomd) vagy Rosamund Pike (Holtodiglan), aki rögtön egy Golden Globe-díj jelölést is begyűjtött az alakításával. A Fontos vagy nekem egy szélhámos törvényes képviselő törtetését mutatja be a kilátásba kerülő hatalmas vagyon felé.

Történetének főszereplője Marla Grayson, egy törvényes képviselő, aki nem retten vissza attól, hogy idős, kiszolgáltatott embereket forgasson ki a vagyonából látszólag teljesen legális úton. Egy orvos segítségével bírósági végzés tanúskodik arról, hogy ezek az emberek alkalmatlanok arra, hogy saját magukról gondoskodjanak, így ez a jog – szinte midnen mással együtt – Marlára száll. Az üzlet nagyon jól megy, de a gondok akkor kezdődnek, mikor Marla következő áldozatáról kiderül, az sokkal veszélyesebb, mint amilyennek eleinte látszott.

A Fontos vagy nekem könnyen lehetett volna egy jó film, hiszen ehhez szinte minden lehetőség adott volt, de sajnos a végeredmény mégsem hozta a megugorható szintet. Az alapötlet kiváló, egy szélhámost állítani a történet középpontjába mindig izgalmas kísérlet, remekül sült ez el A Wall Street farkasa esetében is, igaz, az egyben életrajzi alkotás. A színészek mind remekek, akik közül alakításával kitűnik Rosamund Pike, akinek szinte már-már félelmetes, milyen jól áll ez a számító, enyhén pszichopata, szó szerint mindenen áttörtető nő szerepe. A filmben vannak egészen ötletes, szellemes, humoros jelenetek, maga a mondanivaló azonban valahol útközben elcsúszik.

Mintha a Fontos vagy nekem azt szerette volna bemutatni, hogy milyen is egy igazán erős nő, aki nem retten vissza semmitől (konkrétan kétszer el is hangzik a filmben, hogy a férfiak egyetlen fegyvere a fizikális fölény a nőkkel szemben), csakhogy ehhez nem a legjobb példát választja. Nem csak arról van szó, hogy a főszereplő tetteinek 95% morálisan megkérdőjelezhető, hanem hogy úgy tűnik, egyetlen motivációja a minél nagyobb vagyon megszerzése. Ez egyrészt tisztelendő, másrészt elítélendő, ha ezt úgy teszi meg, hogy közben idős embereken és annak fiatalabb rokonai életén tapos keresztül. Vagy visszautasít a maffiától egy kisebb – ám még így is jelentős – összeget, csak mert ő többre vágyik, és az sem hatja meg, ha közben veszélybe sodorja a szerettei életét.

Kár érte, mert a Fontos vagy nekem ígéretes filmnek tűnt, egy darabig működik is, és nem lesz belőle feltétlenül egy rossz alkotás, de jó sem.

A Fontos vagy nekem magyar szinkronosan elérhető a Netflix kínálatában.

Fontos vagy nekem. Amerikai krimi-, thriller-, vígjáték, 118 perc, 2020.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB