-KiemeltSzínes

A CEU tényleg elhagyja Budapestet

Bár a CEU továbbra is szeretne Budapesten maradni, az új törvény értelmében február 1-től nem vehetne fel új diákokat. Az egyeztetések a CEU, New York állam és a magyar kormány között már hónapok óta folynak, a számtalan megállapodás közül azonban egyiket sem sikerült elfogadni. Történt – azaz nem történt – ez annak ellenére, hogy a CEU a kormány legfőbb kifogását is kezelte, mely szerint az egyetem nem tart kurzusokat Amerikában. Hiába léptek kapcsolatba és indítottak közös oktatási programokat a Bard College-dzsal, a magyar kormány nem írta alá a tanszabadságot garantáló megállapodást. Éppen ezért a következő tanévet már a bécsi kampuszon indítják a CEU újonna felvett hallgatói.

Nade mi is a baj pontosan? Mit nem enged a lex CEU?

A nyáron hozott törvény értelmében a CEU képzései nem adhatnák meg az amerikai akkreditációt, azaz az itt szerzett diplomákat az Egyesült Államokban nem fogadhatnák el. Bár Bécs tárt karokkal fogadja a Közép-európai Egyetemet, amit csak lehet, azt a CEU Budapesten tart, például a tanulmányaikat itt megkezdett hallgatók továbbra is tanulhatnak a magyar fővárosban.

Úgy tűnik, a hazai vezetést nem győzte meg sem az USA budapesti nagykövete, Kongresszusa,  Külügyminisztériuma, de még az angol Oxford, az amerikai Columbia és a Stanford Egyetem sem. Sőt,  több tucat Nobel-díjas és elismert kutató is kiállt a Közép-európai Egyetem szabadsága mellett, mindhiába.

Kiemelt kép forrása: CEU

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés