-KiemeltCsalád

A hagyományos családmodell már nem működik | ezért fogy a magyar

A Political Capital (PC) kutató- és elemző intézet és a Friedrich Ebert Stiftung (FES) közös konferenciáján elhangzottak szerint a kormány erőfeszítéseit a születési szám növekedésére nem fogja siker koronázni. Sőt, a mai politika inkább negatív hat a gyermekvállalásra, melynek hátterében az áll, hogy a döntéshozók az igazságtól eltérő információkra alapozva állítják össze a szakpolitikai programokat. Ilyen többek között, hogy Európát egységes demográfiai válság sújtja, illetve a csökkenő népesség bevándorlással való pótlása vagy az iszlám fenyegetés a kereszténységre nézve. Ezen állítások közül egyik sem helytálló.

Az Unió 28 tagállama közül 8 országban jelent óriási gondot a népességcsökkenés (ezek kivétel nélkül mind a 2004-ben csatlakozott országok, köztük Magyarország is), a többi országban nő a lakosságszám. Ezt pedig nem magyarázza, nem magyarázhatja kizárólag a bevándorlás, illetve a korábban emigráltak magasabb gyermekvállalási kedve. Egy idő után ugyanis a bevándorlók is igazodnak a fogadó országban szokásos trendekhez, ami a vállalt gyermekek számára is igaz.

Sokkal nagyobb problémát jelent hazánkban az elvándorlás, az elöregedés, a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött időskori évek számának csökkenése. Utóbbi két tényező minden bizonnyal rontja a magyarok gyermekvállalási kedvét is.

Sajnos a hazai szakpolitika pedig még mindig a hagyományos családmodellt erőlteti. Ellenben számos nyugat-európai ország vezetett be valóban gyermekbarát intézkedéseket.

A legnagyobb sikert a gyermekvállalás és a karrier egymással való összeegyeztethetősége hozta. Sok államban támogatják a távmunkát, a részmunkaidőt vagy a férfi GYES-t, mely a nőkre át nem ruházható.

Írországban például kialakítottak egy olyan rendszert, ami az egyszemélyes szülőket is támogatja, Franciaországban pedig állami támogatás jár a bébifelügyelőkre.

A gyakorlat szerint pedig egyértelműen látszik, hogy azok a nők vállalnak gyermeket, akiknek stabil megélhetése van.

A hagyományos családmodell, mely szerint a férfi dolgozik és eltartja a családod, míg a nő gyermeket nevel, főz, mos takarít, már egy múlt századi, poros, nem működik. Ma már a nők is egyetemre járnak, és karrierre  (és egyenlőségre) vágynak, mely az emberi psziché természetes igénye. A gyermekvállalás és a szakmában való siker ugyanúgy az élet része és alapvető fontosságú abban, hogy lelkileg egészséges legyen a társadalom.

 

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés