HírExtra

A kutyákat sem kerüli el a hasmenés

A baktériumoktól, vírusoktól és az egyéb, a szervezetbe nem illő dolgoktól a kutyák is hasmenés útján szabadulnak meg a legkönnyebben. Egy 1-2 napig tartó hasmenés – bár sokan megijednek tőle – normálisnak mondható.

A BioZoo.hu szakértelmének hála most megtudhatjuk, hogyan segíthetjük kedvencünket ebben a kellemetlen időszakban.

Mivel a hasmenés egy egészséges gyógyulási folyamat, ne tegyünk ellene semmit, hagyjuk, hogy a természet végezze a dolgát. Ugyanakkor legyünk figyelemmel különös tekintettel a viselkedésére.

Így ápoljuk a kutyust otthon

Ha vidám, kiegyensúlyozott a házi kedvencünk, nem pedig bágyadt és letört, otthon is segíthetjük a gyógyulását. Enyhe hasmenés esetén egy 1-2 napig tartó böjttel tehermentesítsük a gyomrát. A folyadékpótlás azonban ilyenkor is fontos, itassuk vízzel és húsleves levével.

Miután a hasmenés megszűnt, tartsuk kímélő koszton. A húsleveshez kezdetben adjunk húst, majd fokozatosan szoktassuk vissza a jól megszokott egészséges étrendjéhez. A sovány húsok (csirke, pulyka) és a gabonafélék (rizs vagy köles) is jók lehetnek a diéta során. A nyers kosztot kedvelők számára kapható barf kutyáknak a BioZoo.hu webshopban.

A hasmenés természetes ellenszere a vörös szilfakéreg, mely nyugtatólag hat a nyálkahártyára. Ne feledkezzünk el valamilyen kutyáknak szánt probiotikum adagolásáról sem. Hasmenés elleni készítményt azonban sose adjunk a kutyáknak, főleg ne olyat, amelyek emberek számára ajánlottak!

Ekkor gyanakodhatunk arra, hogy nagyobb a baj

Amíg a kutyus jókedvű és harmonikus, nincs gond. Ám ha a következő tünetek egyikét észleljünk, ajánlott vele orvoshoz fordulni:

– Rossz közérzet
– Láz
– Puffadás
– Hányás
– Véres széklet megjelenése

A hányás-hasmenés kiszáradáshoz, az elektrolit-egyensúly felborulásához vezethet. Igyekezzünk lassan, apró kortyokkal itatni az ebet, ha azonban ezt megtagadja, vigyük orvoshoz, hiszen súlyos következményei lehetnek.

Sokat tehetünk a megelőzés érdekében

A hasmenéssel kapcsolatban is igaz az, hogy jobb előrelátónak lenni és megelőzni a kialakulását. Kiegyensúlyozott, egészséges étrenddel, mely tartalmazza az összes szükséges vitamint, ásványi anyagot és enzimet, máris sokat tettünk kutyusunkért. Jöjjön most néhány étrend-kiegészítő, amellyel támogathatjuk szervezetének optimális működését:

– Spirulina alga, mely magas aminosav- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik, emellett vassal és nyomelemekkel is
– Csukamájolaj, melynek A- és D-vitamin tartalma jelentős
– Marhavér por, amely kiváló vaspótló, továbbá ásványianyag- és nyomelemtartalma is kiemelkedő
– Vadlazac olaj, ami kiváló Omega-3 és -6 zsírsav forrás

Mindemellett kerüljük a cukros, zsíros, laktózos ételeket, napi rendszerességgel figyeljük kedvencünk székletét, és ne engedjük, hogy ellenőrizetlen ennivalót vegyen magához!

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB