EseményekProgramajánlóSzabadidő

A Múzeumok Éjszakáján egy jó ügyért állnak ki a művészbarátok Miskolcon

A Múzeumok Éjszakáján induló kampány célja, hogy a Miskolci Galéria Alkotóházát középpontba állítva felhívja a művészetbarátok figyelmét arra, hogy ez a ház és a benne zajló események száz év távlatából is nagy jelentőséggel bírnak.

Sajnálatos módon az alkotóház régi népszerűsége az idő múlásával megkopott ugyan, de továbbra is fogadott hazai illetve külföldi alkotni vágyó személyeket. A kedvezményezés célja, hogy a feledésbe merült alkotóházba ismét pezsgő életet varázsoljanak, ezzel is anyagi támogatáshoz jussanak.A Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Szimfonikus Zenekar két hangversenyt rendez , melynek célja, hogy a város közügyévé tegyék az Alkotóház sorsát.

A Harmónia jegyében címet viselő kampányindító koncerteket a Múzeumok Éjszakáján, 2022. június 25-én, szombaton délután 4 és 6 órakor rendezik a Miskolci Galéria Rákóczi-házában, ahol ez idő alatt a Miskolci Művésztelep történetét feldolgozó kiállítás-sorozat második tárlata látható.

A létesítmény 1921-ben kezdte meg mai munkásságát mint Miskolci Művésztelep, de előtte is szabad alkotóházként működött. Az évek során jelentős változások történtek ugyan de mindig megőrizte, hogy csakis az alkotómunkát szolgálja.

A Miskolci Galéria falain egészen augusztus végéig tekinthető meg a Miskolci Művésztelep történetét bemutató kiállítás, amely az 1952-1980-as évek közötti időszakot mutatják be. Tehetséges művészek, akik saját elvárásaik mellett a kor elvárásaihoz is kénytelenül alkalmazkodó emberek voltak.

A városban dolgozó képzőművészek kivették a részüket ebből a munkából, fontos szellemi- és alkotóműhelyt alakítottak ki a Csabai kapu 22-ben, országos szinten is igazodási ponttá tették a Miskolci Művésztelepet.

Az ilyen örökséget igyekeznünk kell ápolni, ezért is nagyszerű lehetőség ez a kedvezményezés.

Prokop-S. Krisztina

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük támogassa  a PannonMagazin szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon

 

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB