EgészségÉletmód

Állatszőr-allergia – nem is a szőr a felelős?

Avatar

Tízből három embernél allergiás tünetek jelentkeznek, ha kutyával vagy macskával kerül kapcsolatba.

A tünetek között az enyhébb tüsszögéstől, bőrviszketéstől kezdve akár súlyosabb asztmás reakciók is jelentkezhetnek, főként a macskaallergiásoknál. Egyre több azonban a lehetőség a kellemetlen tünetek enyhítésére.

A kutya- és macskaallergia hazánkban is gyakori, bár a kutyaszőr-allergia kevesebb embert érint, mert a kutyaszőr és az azon lévő váladékok kevésbé allergének, mint a macskák esetében. Külföldön is rossz a helyzet: Svájcban például a lakosság körülbelül 60 százalékának van macskája, az allergia pedig 30–40 százalékban alakul ki.

„Az allergia rengeteg ember életét megnehezíti. A problémát tulajdonképpen nem maga a szőr okozza, az inkább szállító funkciót tölt be. Az allergiát a szőrtüszőkben lévő allergén fehérjék okozzák, amelyek az elhalt hámsejtekben, a nyálban és a vizeletben is megtalálhatók, és kapcsolatba kerülve az emberi bőrrel, nem kívánt reakciókat váltanak ki” – mondta a hirado.hu-nak Nékám Kristóf allergológus. Az allergia manapság azonban nem csak az állattartókat érinti.

A teljes cikket ITT olvashatja.

A nyitókép illusztráció.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB