-KiemeltTurizmusUtazóna

Apokaliptikus lesz az idei vakáció: így lesz ajánlott nyaralni!

Liszkai Attila

Nagyon más élmény lesz a 2020-as nyár, mint a korábbiak, ha a kocsmák, éttermek, strandok betartják a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) nem kötelező ajánlásait – írja a hvg.

A Magyar Turisztikai Ügynökség közzétette a járványhelyzetben való működéshez készített kézikönyveit. Ezek az ajánlások a turizmusban érdekelt, jelentős vendégforgalmú szálláshelyek, vendéglátóipari egységek, attrakciók és szolgáltatók számára készültek. A kézikönyvek nem kötelező szabályokat, csupán ajánlásokat tartalmaznak. A turizmusért felelős központ a kézikönyveit jórészt nemzetközi példák alapján alakította ki, vagyis minden esély megvan rá, hogy a kormány legalábbis részben kötelezővé fogja tenni őket.

Az alapvető ajánlások közt megtalálható természetesen a gyakori és alapos takarítás, fertőtlenítés, szellőztetés fontosságát is hangsúlyozzák, ezen felül pedig a dolgozók oktatásának, a vendégek tájékoztatásának, az intézkedések betartatásának és ellenőrzésének szükségességét.

Szálláshelyek

Az ajánlás szerint a szálláshelyeknek Virucid kézfertőtlenítési lehetőséget kell biztosítani a vendégterekben is. A fertőtlenítőszer kihelyezési helyét célszerűen kell megválasztani: bejáratnál, illemhelyeken, asztalokon stb. Elérhető virucid fertőtlenítőszerek kihelyezése a pulton vendég- és személyzeti oldalon is ajánlott. Továbbá ajánlott maszk vagy plexi arcvédő pajzs viselés a személyzetnek, illetve plexi pultvédő felszerelése is.

Kérésre a vendégnek is maszkot kell biztosítani. A megfelelő fizikai távolságtartás betartása rendkívül fontos a vírus továbbterjedésének megakadályozásában – írja az MTÜ, amely szerint fontos ezért a munkaállomások egymástól 1,5 méter távolságban történő kialakítása, a pulton kívül pedig 1,5 méterenként jól látható jelzés elhelyezése annak érdekében, hogy tartható legyen a várakozó vendégek között a távolság. Ajánlott a liftek befogadóképességének korlátozása: az emberek között legalább 1-1,5 méter tartható legyen.

Vendéglátóhelyek

Az MTÜ szerint az éttermekben és a vendéglátó egységekben a személyzetnek maszk vagy plexi arcvédő pajzs viselésének kötelezővé kéne tenni. Ajánlott a vendégek emlékeztetése az étterembe lépéskor a virucid kézfertőtlenítésre (bejárathoz tábla és kézfertőtlenítő elhelyezése). A felszolgálásban részt vevők minimalizálják a kontaktust a vendégekkel, kesztyű, maszk használata pedig legyen kötelező – kéri az MTÜ.

Egy-egy idősávban a zsúfoltság elkerülésére végett a foglalások korlátozása/maximalizálása szintén ajánlott: a la carte esetben előzetes foglalás, büfé étkezéseknél külön turnusok bevezetése. Lehetőség szerint szükséges lenne a vendégek szervezett ültetése: úgy üljenek, hogy a szomszédos asztaltársaságban ülő vendégektől az orrtávolság legalább másfél méter legyen.

Egy asztaltársaságnál legfeljebb 4 felnőtt és gyermekek ülhetnek le. Várakozó vendégek esetén szakaszos beengedés az ajánlott, mely során minimum 1,5 méteres távolságot kellene tartani.

A cukor-, a fűszertartók, és a közös használatú eszközök mellett ajánlott, hogy a vendég kérhessen a repülőgépeken is szokásos, ún. „kis zacskós”, egyenként csomagolt, sterilizált fűszereket, édesítőket, vagy minden ajánlott a vendég távozása után az asztali patika fertőtlenítése. A felszolgálásra kerülő ételeket a konyhától egészen a vendég részére az asztalon való elhelyezésig ún. cloche (tányértakaró) védje – kéri az MTÜ.

Strand

A fürdőegységeknek, épített strandoknak és a wellness részlegeknek a kézikönyv szerint ajánlott a fürdők egész területére és a medencékre egyenként is vonatkozó egyidejű befogadóképesség korlátozása és fenntartása. Csak olyan kültéri és beltéri medencék legyenek üzemeltethetőek, amelyekben személyes felügyelettel biztosítható a vendégek közötti legalább 1,5 méteres távolság.

Javasolt a pihenőterek (bel- és kültéren egyaránt) berendezési tárgyai számának szükség szerinti csökkentése a zsúfoltság elkerülése érdekében, egymástól szellős elrendezés folyamatos fenntartása (pihenőágyak legfeljebb 2 darabonként minimum 1,5 m távolságra történő elhelyezése).

A szabadtéri pihenőterület 1 főre vonatkozó 8 négyzetméteres egységét javasolt 20 négyzetméter/főre emelni és ezek alapján kiszámolni az egyidejű befogadóképességet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ irányadó útmutatásai alapján az MTÜ is javasolja az alábbi szolgáltatások működtetésének szüneteltetését:

  • Valamennyi gőz-, és szauna,
  • Jakuzzik, pezsgőfürdők,
  • Vízi attrakciók, élményelemek, a csúszdák kivételével.

Ajánlott továbbá a fürdő valamennyi részlegében, helyiségében papucs használatának kötelezővé tétele. Az átlagosnál nagyobb odafigyelést igényel a koronavírus járvány idején a természetes vizű strandok fenntartása, működtetése, a vízparton (és a vízben) a vendégek közötti ajánlott távolság betartása. A fedett és szabadtéri területen, a természetes vízfelületen a vendégek közötti 1,5 méteres távolság tartása szükséges – ajánlja az MTÜ, amely szerint a strandot üzemeltető felelőssége az ezt igénylő humán erőforrás biztosítása.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB