Kitiltották a magas károsanyag kibocsátású autókat Madrid központjából. 

A cél természetesen a szennyezett levegő minőségének javítása, egészen pontosan 23%-kal szeretnék csökkenteni a nitrogén-dioxid szintjét 2020-ig.

A tilalom a belváros egy 472 hektáros területére érvényes, melynek egy része már ma is gyalogos övezet. A korlátozás nem vonatkozik az itt lakókra, illetve a tűzoltókra, mentőkre és rendőrökre. Illetve néhány egyéb típusú autó (hibrid, gázos, újabb fajta benzines és dízeles autók) bizonyos megkötések mellett (2 órás tartózkodás, illetve kizárólag parkolás céllal) behajthat a központi területre.

Puerta del Sol: már ma is gyalogos övezet

Puerta del Sol: már ma is gyalogos övezet (forrás: wikipedia)

Kérdezhetnéd, hogy mi vitte rá a város vezetőségét erre a lépésre? Hiszen a legtöbb nagyvárosban senki sem mer “szembe menni” az autósokkal (Milánóban már többször is próbálkoztak autóstoppal, de túl nagy volt a lakossági ellenállás). Nos, a spanyol főváros vezetése belátta, hogy van, ami fontosabb, mint a kényelem, mégpedig az egészség.

Madriban az egészségügyi határértéket 10 éve meghaladta a szennyezés foka. Ez mindenki egészségét rombolja, főként a gyermekekét, amit a kórházba kerültek magasabb száma is igazol, több a koraszülés és még a magasabb halálozási arányhoz is hozzájárulhat.

Bár ez a szabályozás messze nem a legszigorúbb, Londonban például csak díj ellenében lehet behajtani, Berlinnek pedig vannak teljesen autómentes részei is.

Minden esetre bíztató, hogy egy újabb fővárosban hoznak intézkedést az emberi egészség védelmére. Előbb-utóbb talán beindul egy láncreakció és mind több és több nagyváros döbben rá: gyermekeink és saját egészségét tesszünk tönkre, ha autó ülünk (minden nap)

 

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés