-KiemeltEgészségÉletmód

Csak megfáztam, vagy influenzás vagyok?

Avatar

A téli időszakban rendszeresen előforduló szezonális betegségek a nátha és az influenza, amelyek ugyan hasonlóak, de mégis más okokra vezethetőek vissza. Az influenzát specifikus vírusok okozzák, míg a megfázást többféle kórokozó egyidejű jelenlétének köszönhetjük.

Mi okozza az influenzát?

Az influenza megbetegedést háromféle inífluenzavírus okozhatja, az A, B és C típus. Az enyhébb lefolyású betegségekért a B és C típus felelősek. A súlyosabb panaszokat és a nagyobb járványokat az A típus okozza.  Maga a vírus fehérjeburokból és a benne lévő örökítő anyagból áll, amely a DNS kettős spiráljához hasonló, de egy szál RNS molekula alkotja. A vírus fehérjerésze képes kötődni a gazdasejthez, és bejuttatni a sejtbe, ezáltal megfertőzve azt.

Hogyan alakulnak ki az influenzás tünetek?

Az influenza tünetei gyakorlatilag a szervezeted válaszreakciója a vírusokra. A láz és a köhögés a legjellemzőbb tünetek. A megnövekedett testhőmérséklet egyrészt abból adódik, hogy a szervezet fokozza fehérvérsejtek, és immunsejtek termelését, amely hővel jár. Másrészt a megemelkedett hőmérséklet gátolja a vírust a szaporodásban illetve elpusztítja azokat.  A légutakban lévő vírusok ingerlik a nyálkahártyát és beindul a köhögés, mint védekező mechanizmus. Ez egyrészt eltávolítja a vírusok egy részét, viszont ez jól jön a kórokozónak is, hiszen így megfertőzhet másokat.

Melyek a megfázás tünetei?

A megfázásért többféle kórokozó egyidejűleg tehető felelőssé, de az esetek nagy többségében a rihnovírus is jelen van a nátha kialakulása során. Tehát nem egyféle, specifikus kórokozó betegít meg. A tünetek fokozatosan erősödnek, orrdugulás, tüsszögés és hőemelkedés jellemzi ezt a nyavalyát.

Melyek az influenza tünetei?

Az influenza tünetei hirtelen jelentkeznek. Magas láz, izom- és fejfájás a leggyakrabban fellépő kellemetlenségek. Orrfolyás és tüsszögés kevésbé fordul elő, míg súlyos, száraz köhögés jellemzi az influenzát. Az általános gyengeség és levertség is rendszeresen előfordul, ami a náthás esetekben kevésbé jellemző tünet.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Mind az influenza, mind a nátha ellen a megelőzés a legjobb fegyver. Az immunrendszer erősítése elsődleges, amit C és D vitaminnal támogathatunk leginkább. A higiéniai előírások betartása szintén elejét veheti a fertőzésnek. Rendszeres kézmosás és papírzsebkendő használat elengedhetetlen a fertőzés megakadályozása szempontjából. Az influenza ellen léteznek védőoltások, de a tünetek megjelenésekor már nem hatásosak, a járványok megjelenése előtt érdemes ezeket beadni. Amikor kialakult a betegség, akkor lázcsillapítók illetve vitaminok segíthetnek a tünetek enyhítésében. Súlyos esetben gyógyszert adnak a betegnek, de vírusok esetén pl.az antibiotikumok hatástalanok.

Mindkét esetben fontos a pihenés, a megfelelő folyadékpótlás és a vitaminok fokozott adagolása. Az influenza fertőző betegség, ezért a betegnek kerülnie kell a munkahelyet, és a közösséget. Ez nem csak azért fontos, hogy megakadályozzuk a továbbfertőzést, hanem a megfelelő pihenés biztosítása érdekében is elengedhetetlen.

Milyen szövődményei lehetnek?

Az influenza az esetek többségében egy héten belül teljesen elmúlik. A szervezet védettsége 3-4 napon belül kialakul, majd pár nap alatt teljesen elpusztulnak a vírusok és már fertőzés veszélye sem áll fenn. Gyengébb immunrendszerű embereknél, illetve idősebb korosztály esetén felléphetnek szövődmények. Ha nem várod meg, hogy teljesen felépülj, és újra elkezdesz dolgozni, aktív életet élni, akkor könnyen visszaeshetsz a betegségbe.

A légutak meggyengült nyálkahártyája lehetőséget biztosít más kórokozóknak, baktériumoknak a fertőzésre. Így az elhúzódó influenza egyik súlyos szövődménye a tüdőgyulladás. A vírus vagy a felülfertőződést okozó baktériumok a tüdő szövetét is megbetegíthetik. Ilyen esetekben antibiotikumos kezelés, vagy akár kórházi ellátás is indokolt lehet.

Vannak azonban olyan vírusok, amelyek azonnal a tüdőt képesek megtámadni. A virális tüdőgyulladás ritka, viszont magasabb halálozási aránnyal jár, mint egy szimpla influenza. Ez utóbbi vírustok közé tartozik az új koronavírus is, ezért is fokozott az elővigyázatosság.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben a tünetek súlyosak, és hosszan tartóak, akkor mindenképpen javasolt, hogy felkeresd a háziorvost. Ha 39 C0 feletti lázad van, illetve 3-4 nap után sem csillapodnak a tüneteid, akkor szintén indokolt szakemberhez fordulni. A gyerekek szintén veszélyeztetettebbek az influenza során, tehát őket mindenképpen érdemes megvizsgáltatni. Az idősek és a valamilyen rizikófaktorral (immunhiányos betegség, terhesség) rendelkező egyének szintén forduljanak orvoshoz, ha influenza tüneteit észlelik magukon.

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB