Események

Dobogóig pörgette kockáját a magyar Rubikos

Óriási magyar siker a Red Bull Rubik-kocka világbajnokságon

Elképesztő magyar sikerrel zárult az első Red Bull Rubik-kocka világbajnokság. A budapesti döntőt követően háromtagú magyar alakulat utazhatott tovább a bostoni fináléra, hogy versenybe szálljanak a bajnoki címért és a több millió forintos fődíjért.

Szakály Anna, Bózsing Hunor és Barta Ádám nem csak életre szóló élményekkel tértek haza, de egyiküknek egy ezüstöt is sikerült bezsebelni a tengeren túlról. Az újrakeveréses számban versenyző Barta Ádám ugyanis egy játékos kivételével mindenkit maga mögé utasított a mezőnyben.

12 országból, több mint 50 gyorskezű versenyző érkezett az első Red Bull Rubik-kocka világbajnokság bostoni fináléjára. A világ legjobb kockásai közül végül a 22 éves ausztrál Feliks Zemdegs tartolt a mezőnyben, aki megdöntve minden rekordot, mindössze öt másodperc alatt pörgette ki a kockát. Természetesen a magyar találmánynak szentelt bajnokságról nem hiányozhattak a magyar színekben versenyző játékosok sem: Szakály Anna, Bózsing Hunor és Barta Ádám nem akárhogy pörgették kockáikat a legendás feltaláló, Rubik Ernő előtt.

Bózsing Hunor idén májusban a férfiak közül az egykezes és a 3×3-as fordulókban is győzött hazai terepen. Ezúttal ismét az egykezes kategóriában remekelt, és egészen a döntőig sikerült eljutnia, ahol bár végül dobogóra nem állhatott, a verseny minden percét élvezte.

„Szuper volt a szervezés, a verseny helyszíne. Sokan nem is gondolnák, hogy mennyit számít egy ilyen versenyen a megvilágítás, itt ez tökéletes volt. Izgalmas volt maga a formátum is, a szemtől szembe versenyzés. Plusz, olyan legendás kockásokkal találkozhattam, akiknek a nevét már öt-tíz éve ismerem. Igazán profi társaságba kerültünk”

– árulta el a magyar versenyző, aki minden eddiginél motiváltabban gondol a további versenyekre.

Barta Ádám az újrakeveréses különszámban mutatta meg tehetségét. Ez azt jelenti, hogy a magyar versenyző két kockával állt az időmérő óra mellett, egy kevert és egy már kirakott kockával a kezében. A cél, hogy a kirakott kockát minél gyorsabban abba az állapotba hozza a játékos, amelyben a megkevertet találta. Ebben a versenyszámban Ádámnak csak egy riválisát nem sikerült legyőznie, így végül a dobogó második fokára állhatott fel.

„Minimálisan bánkódom, hogy nem jött össze, de nagyon sok faktor szerepet játszott ebben, például a szerencse és az idegek harca is. Összességében nagyon elégedett vagyok, és azt hiszem, lassan sikerül felfognom, mit is jelent az eredmény, amit sikerült elérnem”

– mesélte Ádám, akinek volt már korábbról versenytapasztalata, így megtanulta kezelni ezeket a helyzeteket.

Ilyenkor ki kell zárni a külvilágot, ugyanúgy kell kockázni, mintha az ember otthon lenne vagy éppen a metrón ülne.”

A magyar versenyzők tovább mesélnek élményeikről a Red Bull Magyarország oldalán.

 

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés