Erzsébet királynő féltett titkai | Pannonmagazin
-KiemeltSzínes

Erzsébet királynő féltett titkai

Az érem másik oldala: a királynő, az öltöztető és a ruhásszekrény címmel jelentette meg könyvét Angela Kelly. A szerző a brit királynő hajszobrásza és öltöztetője, egyben meghitt barátja. „Amikor ők ketten együtt vannak, kacaj visszhangzik a Buckingham palota folyosóin” – írja könyvajánlójában a Goodreads.

Kapcsolatuk ismeretében már teljesen érthető, hogy a titkokat fellebbentő könyv megjelenésére személyesen II. Erzsébet adta áldását – tette közzé a BBC.

Erzsébet királynő néhány ruhája Angela Kelly tervezésébenForrás: Wikipedia

Íme hát néhány vélhetően nem köztudott tény a brit királyi udvarból:

1. A királynő új cipőit betapossák

Angela Kelly, aki 2002 óta öltözteti a királynő, könyvében igazolja azt a mendemondát, hogy a királynő új cipőit betapossák. Királyi asszisztens feladata az új lábbeli „testre szabása”. „Ezt a feladatot egy »lakáj« végzi, aki én magam vagyok” – írja a szerző.

„A királynőnek kevés ideje marad önmagára, saját cipőire pedig végkép nincs ideje. Miután ugyanaz a lábméretünk, kézenfekvő, hogy ezt így oldjuk meg”

– áll a könyvben.

A Westminsteri Apátság megalapításának 750. évfordulóján Reuters

2. Őfelsége kérte, hogy megszólalhasson a James Bond filmben

Miután felkérték, hogy a James Bondot játszó Daniel Craiggel szerepeljen a londoni olimpiára készített film egyik akciójelenetében, a királynő szinte tétovázás nélkül, „öt perc” alatt rábólintott a javaslatra.

– Nagyon szórakoztatta az ötlet, és nyomban elfogadta. Megkérdeztem, hogy beszélőjelenetet óhajt-e. Töprengés nélkül válaszolt: „Természetesen mondanom kell valamit. Elvégre azért jön, hogy megmentsen” – idézi fel emlékeit Kelly.

– És hogyan fogja szólítani? Jamesnek vagy Mr. Bondnak? – miután a királynő ismerte a Bond-filmeket, az utóbbit választotta, folytatta a történetet az író, aki perceken belül felhívta Danny Boyle rendezőt, és közölte, hogy a királynő vállalta a szerepet. Vélhetően leesett a székről, amikor hallotta: őfelsége egyetlen megkötése az volt, hogy kimondhassa a „Good evening, Mr. Bond”-ot.

3. A királynő ascoti megjelenése nemcsak a lovakról szól

Erzsébet királynő minden évben részt vesz a Royal Ascot derbin. Az előkelő esemény azonban nemcsak a lovakról szól. Sokan fogadnak arra, milyen színű kalapot fog viselni az uralkodó.

A hagyományos fogadás kapcsán Ms. Kelly megállapodott a fogadóirodák vezetésével, hogy milyen határidővel zárják a fogadást, csaliként pedig kiállított a palotában néhány kalapot, nehogy túl korán azonosítsák az éppen kiválasztott színt.

II. Erzsébet mindig választékos és elegáns kalapot visel Reuters

4. Michelle Obama ölelése „természetes és ösztönszerű” volt

Távol állnak az igazságtól azok a feltételezések, miszerint a királynő – az udvari etikett szabályait felrúgva – ölelte meg Michelle Obamát 2009-ben.

A valóságban ez a királynő természetes és ösztönszerű reagálása volt, amivel egy másik nagyszerű hölgy előtt fejezte ki tiszteletét, ezért semmilyen protokollhoz sem kellett ragaszkodnia” – fejtette ki könyvében Angela Kelly.

Michelle Obama Így lettem című önéletrajzi könyvében úgy emlékszik vissza a pillanatra, hogy a magassarkú egész napos viselete után mindkettőjüknek sajgott a lába. „Két fáradt nő lábát nyomta a cipő” – tette hozzá a volt First Lady.

A brit királynő férjével fogadja az Obama házaspárt MTI/EPA/Toby Melville

5. A király keresztelői ruha titka

James, Severn algrófja 2008-ban viselt keresztelői ruhájának a mását egy erős yorkshire-i teával alkották meg.

A hitelesség érdekében a ruhácskát minden teák legerősebbjébe, a yorkshire-iba áztattuk” – emlékszik vissza a receptre az udvari öltöztető.

A csipkék minden egyes darabját kis edénybe töltött hideg vízben mártottuk öt percre, és persze hozzáadtunk egy teazsákot” – írja Az érem másik oldala: a királynő, az öltöztető és a ruhásszekrény című, ma megjelent könyvében Angela Kelly, II. Erzsébet udvari öltöztetője és bizalmas barátnője.

Katalin hercegnő, Vilmos cambridge-i herceg felesége kezében a háromhónapos György herceggel MTI

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB