Fajok inváziója veszélyezteti közös kincsünket | Pannonmagazin2020-12-27
-KiemeltÚjratervezés

Fajok inváziója veszélyezteti közös kincsünket

Fontos lenne megállítani az inváziós fajok terjeszkedését, mert terjedésük miatt tönkremehet legfőbb kincsünk, a vizünk.

Dr. Lukács Balázs biológus szerint a legdurvább inváziós faj a vörös mocsárrák, amit a sok más fajhoz szintén akvaristák miatt terjedt el Magyarországon. A 24.hu-nak adott interjújában arról beszélt: már a Tisza mentén is megjelent.

„Nincs 10 éve, hogy valaki a budapesti Városligeti-tóba engedett pár példányt, azóta a Duna teljes magyarországi szakaszán észlelik nagy számban, de megjelent a Tisza mentén is, és nyilvánvalóan csak idő kérdése, hogy a többi mellékfolyót is meghódítsa” – közölte az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa a portállal. Hozzátette: nem csak a élővilágban, de például az árvízvédelmi műtárgyakban is nagy károkat okozott már a faj, amely élénk színével már külsőleg is teljesen eltér a hazai fajoktól.

Vörös mocsárrák (Procambarus clarkii). Fotó: Magyar Természettudományi Múzeum

Megtörtént ugyanis, hogy egy zsilip egész betonszerkezete a vízbe fordult a mocsárrákok tevékenysége nyomán.

A szakemberrel készített beszélgetés kitér arra is, hogy amíg sok inváziós, nem őshonos faj ártalmatlan, sőt egzotikus látványt nyújt – mint a Hévízi-csatornában élő guppik és társaik – addig pl. a Balatonban terjedő valiznéria rövid időn belül magát a magyar tengert, a Balaton létét fenyegetheti itthoni jelenlétével. De a Kis-Balaton ökológiai egyensúlyát is veszélyezteti a kagylótutaj, amely ugyan Dél-Amerikában őshonos, de a Hévízi-csatorna ideális inkubátora volt eddig.

A sort folytathatnánk több más fajjal (akár hüllővel is), a lényeg nem változtat: a hazai ökoszisztéma megborulása zöld szempontok mellett gazdasági károkat is okozhat az országnak, ezért egyre több indok van, hogy a leghatékonyabb módszerekkel, de megállítsuk, sőt egyes esetekben teljesen ki is írtsuk őket.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB