-KiemeltEgészségÉletmód

Figyelem! A testben koronavírus tartózkodik!

Avatar

Kötelező arcmaszk használata van érvényben, ha boltba megyünk. Már lassan kezdünk hozzászokni, hogy a táskánkban mindig van egy maszk és nem is felejtjük azt felvenni.

A boltban, a gyógyszertárban, a hivatalokban dolgozók számára is kötelező napi viselet lehet a maszk, de aki csak kis ideig használja a szájat, orrot védő eszközt, az jól tudja, hogy milyen kellemetlen lehet. A szájon, orron keresztül kiengedett levegőnek el kellene hagynia a testünket, ám a maszk egy részét felfogja. Nemcsak párássá válik az arcmaszk belseje, de sokakban kellemetlen érzést kelt annak viselése. Vannak akik még a fülre akasztható pántokra is panaszkodnak a kényelmetlenség miatt. Kellemes vagy sem, kötelező viselet. Hiába létezik egy ellenoldal, miszerint az egészségesek számára nemhogy védelmet biztosítana a maszk, hanem egyenesen ártalmas is lehet, mégis az a szabály, hogy ahol több ember érintkezhet egymással, ott kötelező a használat. Az sem mindegy, hogy milyen maszkot használunk, ugyanis ha az nem véd a koronavírus ellen, akkor lényegében dísze, kiegészítője lehet öltözködésünknek, nem több.

A koronavírus elleni vakcinán kutatócsoportok sokasága dolgozik, de vannak, akik a leghatékonyabb maszk kivitelezésén fáradoznak. Amerikai egyetem munkatársai olyan speciális arcmaszk előállítását akarják megvalósítani, amely minden téren felveszi a harcot a koronavírussal szemben. Az új maszkba olyan szenzorokat építenek be, amelyek felismerik a különböző vírusokat és ki is szűrik azokat. A belélegzett levegővel beáramló kórokozókat kiszűrő maszk nem engedné szabadba az esetlegesen jelenlévő vírusokat. Az elhasznált levegő kifújásával, köhögéssel, tüsszentéssel sem kerülhetne a levegőbe semmilyen vírus. Sőt az új maszk még figyelmeztetné is viselőjét arra, hogy szervezetében jelen van a koronavírus. Már elkészült a prototípus, amelynek tesztelése zajlik.

Fotó: pixabay.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB