Helló! Balázs vagyok, és műkörmös | Pannonmagazin
-KiemeltSzínes

Helló! Balázs vagyok, és műkörmös

Amikor random megkérdezik tőlem, hogy mi a szakmám, elmondom, hogy műkörmös, visszakérdeznek, miii? Legyintek és azt mondom, bútorasztalos. Babér Balázs igen, jól olvassák, körmösként dolgozik. Vele beszélgettünk a szakmájáról.

-Az első kérdésem nekem is az, hogy férfiként honnan jött az ötlet, hogy műkörmös legyen?

– Annak idején az egyik barátom is körmös volt (igen, ő is férfi), és még rajta kívül még két srác Oroszlányban (mert onnan származom), ez nekünk nem volt újdonság. De ennél kicsit messzebbre nyúlik a sztori. Egyszer bementem egy haveromért egy pesti üzletbe és ott a főnökasszony, nevezetesen Bíró Ica ültette el a gondolatot a fejembe, hogy neki egy olyan masszőr kellene, mint én. Épp akkor volt az építőipari válság, és nem volt úgy munka, mert egyébként tényleg bútorasztalos is vagyok, és jött az ötlet, jó, akkor próbáljuk ki ezt a masszőrséget. Az alapötlet az volt, hogy elvégzek egy sulit és akkor majd kiépítem a vendégköröm és kész, megvan a megélhetésem. Meglett a papírom, de végül senki nem jött hozzám. A körmös barátom meg folyamatosan dolgozott, azt láttam, hogy jobban megy, belevágtam hát én is.

    Babér Balázs egy munkája

-A bútorasztalos szakmával mi a helyzet?

– Most fordított a helyzet, most a szépségiparban tapasztalok visszaesést a pandémia miatt, így a bútorasztalossághoz nyúltam vissza. A körmözésnél most olcsó kell és gyors, én azonban aprólékos és lassabb vagyok, viszont sokkal igényesebb is.

-Ez tényleg amolyan “női” szakma, Ön kreatívabbnak tartja magát, mint egy nő?

– A kreativitás szerintem nem függ a nemtől. Kreatív lehet egy nő és egy férfi is, tehát hogyha valaki kreatív, akkor foglalkozzon olyan dolgokkal, mint például ez is. Viszont kreativitás nélkül is lehet valaki jó műkörmös, mert akkor ott alap dolgokat megtanul és olyanokat készít. Nyilván bennem van egyfajta szépérzék eredendően, így ezt bele tudom ültetni a munkámba. A minap volt egy vendégem, aki például játszótereket tervez, az meg lehetne mondjuk férfiasabb munka, de ez olyan, hogy ki mit szeret csinálni.

Szereti az egyéni megoldásokat.

-Meg szoktak lepődni, hogy férfiként ezt csinálja?

– Persze, hogy meglepődnek, pedig már most 10-11 éve foglalkozom vele, számtalan helyen volt erről szó, és még mindig akadnak olyanok, akik rácsodálkoznak. Nyilván ez rögtön be is skatulyázza az embert valahol, tehát ilyen nemi identitásbeli kérdéseket vet fel.

-Újév indult, új körömtrendekről tudna mondani valamit?

– Fogalmam sincs. Én nem követem a trendet. Általában a vendégeim elképzeléseit próbálom megvalósítani. Amit hoznak ötletet, vagy látnak, azt akkor megpróbáljuk. Törekszem arra, hogy ne tucatmunkát végezzek. Egy férfi körmös másképp látja a világot, mint egy nő. Talán egy női körmös követi a trendeket, egy férfi pedig egyáltalán nem.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB