TurizmusUtazóna

Indulhat a balatoni hajózás

Avatar

Egyre inkább érezhetjük a koronavírus-járvány utáni felszabadulást. A nyaralás gondolatával még csak óvatosan játszunk, de kisebb kirándulásra már lehetőségünk van.

Akár repülőre is ülhetünk, amennyiben megfelelő járatot találunk, de nyaralás szempontjából illendő lenne a hazai turizmust fellendíteni. A Balaton mindig is a legkedveltebb hazai üdülőhelyünk marad és a külföldi turisták is szívesen keresik fel. Már pünkösdkor élvezhetjük a magyar tenger csobogását, hullámát, ha kihasználjuk a Balaton hajózási lehetőségeit.

A Balatoni Hajózási Zrt. – Bahart – közleménye szerint május 30-án útnak indulnak az első menetrend szerinti hajójáratok. A szezonnyitás első heteiben a négy legforgalmasabb útvonalon fognak közlekedni a hajók, vagyis a Balaton két partja között, Siófok-Balatonfüred-Tihany, Balatonboglár-Révfülöp és Fonyód-Badacsony között napi négyszer. Emellett sétahajózására is lehetőség lesz kilenc kikötőből.

Az utasforgalom alakulását figyelembe véve alakítja a Bahart a menetrendeket, a hajókapacitást. A sétahajók utasforgalmát a befogadóképességhez mérten csökkentik egy ideig, így a hajójegyek eladási száma is ahhoz fog igazodni.

Az alábbi szabályok betartásával vehetjük igénybe a balatoni hajókat:

  • a hajók zárt utastereiben egyelőre kötelező a szájmaszk (vagy azt helyettesítő, arcot eltakaró kendő, sál) viselése. Szájmaszk hiányában a pénztáros munkatársak megtagadhatják a jegykiadást, a hajós személyzet pedig a hajóra történő felszállást. A hajók nyitott fedélzeti részein a szájmaszk viselése ajánlott.
  • a megváltott menetjegyek kizárólag a jegyen szereplő, adott időpontra szóló utazásnál használhatók majd fel, ugyanazon útvonalon korábbi vagy későbbi járatra nem érvényesek. Erre a korlátozott befogadóképesség miatt van szükség, hogy a szállítandó utasok száma előre tervezhető legyen.
  • az egymástól számított, rendeletben előírt 1,5 méteres távolságot a kikötőben, a pénztáraknál és a hajók fedélzetén is – az egy háztartásban élők kivételével – tartsák be.
  • a települések között közlekedő menetrendi járatokra a retúrjegyek vásárlását részesítsék előnyben, az ismételt pénztári sorban állás elkerülése érdekében.
  • mellőzzék a készpénzben történő fizetést, a jegyek megváltásakor használják (érintős) bankkártyájukat.

A Bahart honlapján már a friss, emelt díjas jegyárakat is meg lehet nézni.

Fotó: pixabay.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB