Uncategorized

Luxus 17 ezer négyzetméteren: a Bergdorf Goodman-sztori

A Bergdorf Goodman vezető divatáruház New Yorkban, mely világszerte ismert eleganciájáról, minőségéről és kiváló szolgáltatásairól.

Éves forgalma 600 millió dollár, és kedvelt úticélja a luxusra vágyóknak, akik a kilencemeletes üzletház 17 600 négyzetméterén valóban kedvükre csemegézhetnek.

A legendás létesítményt jelenleg két manhattani üzlet alkotja a Fifth Avenue-n, az 57. és 58. utca között. A különálló férfiüzletet 1990-ben hozták létre, és a sugárút keleti oldalán terül el. A nyugati oldalon a Bergdorf Goodman főépülete található, amit 1928-ban nyitottak meg, nemrég pedig felújították, hogy visszaszerezze régi fényét

Az alapító Edwin Goodman édesapja Németországból emigrált az Egyesült Államokba, és a Georgia állambeli Maconban telepedett le, ahol méteráru boltot vezetett. Edwin korán úgy döntött, hogy szabó lesz, ezért otthagyta az iskolát, és Rochesterbe ment, hogy kitanulja a kereskedelem csínját-bínját. Tehetségére hamar felfigyeltek, és arra ösztönözték a fiatalembert, hogy utazzon New Yorkba, ahol a női ruhák készítését elsajátíthatja, ez a terület ráadásul dinamikusan fejlődött abban az időben. 23 éves korában ismerkedett meg a francia származású Herman Bergdorffal, akinek már saját üzlete volt a Fifth Avenue-n. Nem kellett sok idő, hogy Edwin Bergdorf üzlettársává váljon – 1901-ben pénzt kért a szüleitől, hogy bevásárolja magát az üzletbe, ami attól fogva Bergdorf Goodman néven futott. Goodman később megvásárolta Bergdorf részesedését is, s bár az üzlet neve ugyanaz maradt, Goodman már csak a saját ízlésére és ítélőképességére hagyatkozott.

Annak ellenére, hogy 1914-re exkluzív ügyfélkört sikerült kiépítenie, még mindig csak egy szűkös kis szalont tudhatott magáénak egy kieső utcában. Ahhoz, hogy előreléphessen, a Fifth Avenue-n vásárolt nagyobb üzlethelyiséget, mégpedig ott, ahol ma a Rockefeller Center áll. Tovább a cikk folytatásához…

Farkas Lilla

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés