IT - Tech

Mi az okostelefon-függőség és kiket érint?

Egyáltalán nem meglepő, hogy korunk egyik nagy betegsége az okostelefon-függőség. Mivel bárhova magunkkal vihetjük, rengeteg információt kaphatunk általa, így könnyedén a rabjává válhat bárki, aki nem figyel eléggé. Lássuk, hogy mikortól beszélünk függőségről, és milyen módszerekkel tehetünk ellene!

Szinte már népbetegség

Mivel szinte nem létezik olyan háztartás, ahol ne lenne minimum egy okostelefon, ezért mondhatjuk úgy, hogy mindenkit érint ez a függőség. A mai technikának köszönhetően, ma már szinte bárhol, bármikor, bárkit elérhetünk, függetlenül attól, hogy az illető a világ mely pontján tartózkodik. Az állandó online jelenlétnek köszönhetően az emberek többsége a telefonjával kel és fekszik. Egy bizonyos fokig nem beszélünk függőségről, de ha már ébredés után azonnal a telefonodért nyúlsz, illetve a város bármely pontjáról képes vagy visszafordulni érte, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy téged beszippantott-e már ez az állapot. Az okoseszközök által okozott alvászavar kezelésében nagy segítségedre lehet az Agyserkentő.hu kínálatában elérhető, alvásért felelős csomagok egyike.

Ha úgy érzed, hogy vezetés közben is az okoskütyüt babrálod, esetleg feszültté válsz, ha nincs a látószögedben, akkor jó eséllyel te is nomofóbiában szenvedsz. Az ezzel kapcsolatos gyógymódok megtalálásához érdemes szakember segítségét igénybe venni, aki célirányosan segít majd abban, hogy kevesebbet használd.

Komoly problémákat okoz a mindennapokban

A részben az okostelefonok megjelenésének köszönhető, hogy csökkent az emberek közti szociális kapcsolat, de ezt nagymértékben befolyásolta az is, hogy a pandémia miatt el voltunk vágva egymástól, így csak az online térben lehetett kommunikálni. Ebből következik, hogy a leglehetetlenebb helyzetekben is képesek vagyunk a telefonunkat használni, mint például étkezés, közlekedés, akár egy randi, sőt sokan még szex közben is.

A fokozott kütyühasználatból adódóan álmatlanság, szorongás és gyakran depresszió is kialakulhat. Mivel nem tudjuk kialudni magunkat, így az az egész napos teljesítményünkre rányomja a bélyegét. Valamint ehhez hozzájárul az információs túlterheltség is, mivel egész nap kapjuk az újabbnál újabb, de ellenőrizetlen tartalmakat, aminek köszönhetően az agyunk nem pihen egy pillanatra sem.

Nem mehetünk el szó nélkül a fokozott használatból fakadó baleseti forrás mellett sem, hiszen a korlátlan mobilnetnek hála, akár útközben is babrálhatunk az okoseszközön, ami elvonja a figyelmünket a közlekedés egyéb veszélyforrásairól. Ez lehet gyalogosként, illetve járművezetőként egyaránt.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB