A divat(ipar) minden évben választ magának egy domináns színt, hogy aztán ez jelenjen meg minden ruhán, kiegészítőn, táskán, cipőn…

Az idei szín a lila volt, ami egyébként a megnyugtatás színe, éppen azért a szépségipar is előszeretettel használja (egyesek szerint még a kielégítetlen nők színe is a lila… hölgyeim, vigyázzatok hát, hogy milyen színű hálóingbe bújtok, ha csábítani szeretnétek).

Jövőre – nem teljesen véletlenül és nem jelentéstartalomtól mentesen – a Living Coral (élő korall szín) lesz meghatározó a divat világában.

A Pantone intézet, akik évről évre megmondják, hogy milyen szín fog uralkodni, 2019 színének a korallzátonyok védelmében választották ezt a halvány rózsaszínes-pirosas árnyalatot, azaz, a korallszínt. Szeretnék felhívni a figyelmet a korallzátonyok pusztulására és a globális éghajlatváltozásra.

Ez persze igazán szép, bár kissé abszurd, hiszen a divatipar a legszennyezőbb ipari tevékenységek közé tartozik a világon: bődületes mennyiségű víz és vegyszer fogy el a fast fashion márkák tucatdarabjainak folyamatos gyártására. Nem is beszélve arról, hogy a megmaradt darabokat elégetik, azaz pazarba mennek.

Egyszóval, ha tenni szeretnél a bolygóért, akkor ne a korall színű ruhák és divatkellékek vásárlásával akard felhívni a figyelmet, inkább ruházz be nagyobb összeget 1-2 tartós, minőségi darabra, amire tényleg szükséged van, és eztán ezeket hord évekig.

Kiemelt kép forrása: boingboing.net

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés