Tükörkép

Mi lesz veled érettségi?

Avatar

A felnőtté válás küszöbén nemcsak a hormonokkal, a jövővel kell a középiskolába járó fiataloknak szembenézniük, hanem talán a legelső nagyobb megmérettetéssel, az érettségi vizsgával is.

Kinek milyen tétet jelent az érettségi, megszerzése négy vagy ötéves munka eredményét mutatja. Aki nem készül felsőoktatási intézménybe, annak is fontos a középiskolai tanulmányok sikeres lezárása. Az érettségi bizonyítvány megszerzése tehát mérföldkő.

A koronavírus megjelenésével és terjedésével bezártak az iskolák, a tanárok otthonról tanítanak és a tanulást a diákok is hasonlóan, otthonról végzik. Ennek szépsége mögött a legnagyobb hátrányát azok a diákok érzik, akik az érettségi vizsgák küszöbén állnak. Nemcsak a felkészülések módjába és minőségébe rondított bele a járvány, hanem félelmet ébreszt amiatt is, hogyan fog lezajlani a 2019/2020. tavaszi érettségi.

Folyamatos hírekkel lát el a kormány minden intézkedését illetően. Arról is nyilatkoztak, hogy az érettségi vizsga megtartásának nincsen akadálya, ám nagyon sok érintett diák aggódik a távoktatás miatti felkészülés miatt. Ez minden idén tavasszal érettségizőt érint, és sokak tartanak, kételkednek a vizsgaeredményekben.

Az Eduline felmérést indított ez ügyben. Az alábbiak szerint lehetett voksolni:

  • „Maradjanak el a vizsgák! Ebben a helyzetben nem lehetne rendesen érettségizni, értékeljenek a tanárok szóban. (4%)
  • Maradjanak el a vizsgák! Mindenki kapja meg az év végi jegyét érettségi jegyként. (71%)
  • Halasszák el őket egy olyan időpontra, amikor már nyugodt körülmények között megtarthatóak lesznek. (11%)
  • Csak az írásbeliket tartsák meg hagyományosan, a szóbelik maradjanak el idén, így mindenki az írásbeli alapján kapja meg a végleges jegyét. (6%)
  • Legyen érettségi májusban, távolabb ülünk egymástól és kevesebben leszünk a teremben! (5%)
  • Legyen érettségi, csak online! (2%)”

Habár eredetileg péntek éjfélig várták a szavazatokat, de a rendszer automatikusan lezárt a százezredik szavazat után. Annyira sokakat megmozgatott a kérdés, hogy a szavazat elindítása utáni 24 órában már ötvenezernél többen leadták voksukat.

A legtöbben azt látnák jó megoldásnak, ha a távoktatás mellett az év végi jegyeik szerepelnének majd az érettségi bizonyítványban is. Összesen 70.694-en, vagyis a szavazók 70,7%-a vélekedett így.

Fotók: pixabay.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB