Film-TV

Mit nézel? Lovas élet: A kutya karmai közt

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A kutya karmai közt (The Power of the Dog) egy 2021-es dráma és western, melynek december 1-én volt a premierje a Netflixen. A film Thomas Savage azonos című regényének az adaptációja, melyet Jane Campion (Zongoralecke) rendezett, és olyan színészeket láthatunk benne, mint Kodi Smith-McPhee (Az út), Kristen Dunst (Melankólia) vagy Benedict Cumberbatch (Kódjátszma). A kutya karmai közt egy apa nélkül maradt fiú és egy magának való férfi egészen különös kapcsolatát meséli el.

Történetének főszereplője Phil Burbank, aki testvérével, George-dzsal immáron régóta vezeti sikeresen saját tanyájukat 1925-ben Montanában. Míg Phil főként kint érzi jól magát a szabadban a lovak között, addig bátyja ennek az ellentéte, öltönyt hord és folyton makulátlan. A dolgok akkor vesznek váratlan fordulatot, mikor George egyik nap elveszi feleségül az özvegyen maradt Rose Gordont, és vele együtt a nő tinédzser fia, Peter is a tanyára kerül. Peter és Phil között lassan valamiféle kapcsolat alakul ki, amit senki nem ért meg igazán, talán még ők maguk sem…

Azt kell talán megérteni A kutya karmai közttel kapcsolatban, hogy ez semmiképpen sem az a történet, amire a néző esetleg a játékidő közben felbukkanó jelekből előre sejtene. A film nagyon ügyesen vezet az orrunknál fogva, hogy aztán a végén, ha nem is egy teljesen váratlan, de mindenképpen egy jól felépített fordulat következzen. Mindehhez társul egy gyönyörű fényképezés, és bár a filmet nem az eredeti helyszínen forgatták, hanem a rendező szülőhazájában, Új-Zélandon, senki meg nem mondaná, hogy ezek nem a montanai, olykor festményekre kívánkozó tájak. A díszletek és a kosztümök egyenesen visszarepítenek minket száz évvel ezelőttre, hogy megtapasztaljuk, milyen is volt akkoriban a cowboy élet.

Itt fegyver ugyan nem lóg a férfiak csípőjének oldalán, de nincs is rá szükség ahhoz, hogy keménynek látszanak; a legjobb példa erre maga a főszereplő, Phil, aki ha kell, egy szem késsel, kesztyű nélkül herél egy bikát. Philnek nincsen szüksége durva szavakra ahhoz, hogy folyton éreztesse a házba érkező Rose-zal, hogy a férfi szerint egyáltalán nincs ott keresnivalója. Más módszerekkel éri ezt el, például megzavarja a gyakorlásban a zongorán, vagy elhidegíti tőle a fiát, amely a legjobban fáj az asszonynak. Phil addig nem nyugszik, amíg el nem éri azt, amit akar, ami lényegében az, hogy semmiféle változás ne következzen be az életében: hadd legyen folyton mosdatlan, és hadd fürödjön kint a folyóban a házban lévő fürdőszoba helyett.

A kutya karmai közt egy gonosz történet, amit érdemes türelmesen végigvárni, mert a végkifejlet könnyen lehet, hogy egészen más irányt vesz, mint amire számítottunk. A film magyar szinkronnal elérhető a Netflix kínálatában.

A kutya karmai közt. Angol filmdráma-, western, 126 perc, 2021.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB