Film-TV

Mit nézel? Mindenki másképp csinálja (18+): Szexoktatás

Filmekkel és sorozatokkal foglalkozó heti ajánlónk a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A Szexoktatás (Sex Education) egy 2019-es angol vígjáték- és dráma sorozat, melynek a Netflixen volt a bemutatója. A széria készítője/írója Laurie Nunn, akinek az első nagyobb produkciója, míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Gillian Anderson (X-akták), Emma Mackey (Halál a Níluson) vagy éppen Asa Butterfiled (Végjáték). A Szexoktatás egy fiatalokról szóló, rendkívüli módon szórakoztató, ugyanakkor egyben mély drámaként is tökéletesen működő sorozat.

Történetének főszereplője Otis, aki a gimnáziumban valahol a tápláléklánc alján helyezkedik el. Egyetlen barátja a meleg, fekete fiú, Eric, szexuális élete (társaival ellentétben) egyáltalán nincs, amit nagyban befolyásol, hogy Otis egyedül él anyjával, aki amúgy egy szabadszellemű szexterapeuta. Mikor a véletlen úgy hozza, hogy Otis szexuális tanáccsal látja el egyik iskolatársát, a rossz hírnévnek örvendő lány, Meave ráveszi arra, hogy tegyék pénzzé a fiú képességét. Otisból szextanácsadó lesz, Meave pedig az újabb ügyfeleket szerzi neki; ugyan mi rossz sülhet ki ebből?

A Szexoktatás tökéletesen mutatja be azt a dolgot, melyről általában azt mondjuk, 18 éven aluliaknak nem ajánlott, mégis mindenki már jóval előtte csinálni akarja. A sorozat – egy-két kivételtől eltekintve – főszerepeiben tinédzserek tűnnek föl, akik abba a korba lépnek (vagy már benne is vannak), amikor mindent behálóz a túlfűtött erotika. Sokan csinálják, mások pedig vágynak rá, hogy megtehessék. A Szexoktatás, bár érzésem szerint főként a fiatalabb korosztályt célozza meg, mégis képes lehet egy jóval szélesebb nézőközönség megfogására, hiszen ha a gimnáziumi körülményeket elég szabadosan is mutatja be, azért az idősebbeknél könnyen aktiválhatja a nosztalgia faktort. A sorozat a legtöbbször igazán vicces és szórakoztató, de amikor kell, akkor olyan súlyos drámát képes akár egy-egy kevésbé fontos szereplő nyakába varrni, hogy azt már rossz nézni. Az egyik ilyen eset például, amikor az egyik srác, aki mindenkit csak szekál, az első évad utolsó része felé kifakad, és az apja képébe mondja, hogy utálja; és nem ez az egyetlen ilyen szál a cselekmény során.

Elmondható, hogy a Szexoktatás tényleg minden téren működik, a színészek nagyon jól hozzák a rájuk osztott szerepet, Asa Butterfield szinte tökéletesen mintázza meg a szerencsétlen, ámde jószínű srácot, aki szextanácsot ad, de magához nyúlni már nem képes. A szereplők szinte egytől egyig kedvelhetőek, és hamar a néző szívéhez nőnek, míg már úgy várjuk a történéseket, mintha mi is a történet részesei lennénk.

A Szexoktatás első két évada magyar szinkronnal elérhető a Netflix kínálatában. De prűdöknek azért nem ajánlott.

Szexoktatás. Angol dráma-, vígjáték, 60 perc, 2019-.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB