-KiemeltCsaládTükörkép

Nyisson ki az iskola, iskolába akarok járni!

Avatar

Kedves szülők! Nem lettek könnyebbek a családok hétköznapjai a digitális-távoktatás bevezetésével. Jegyzeteljenek és rögzítsék gyermekeik szavait, mert a későbbiek során ezeket bármikor elő tudják venni érvként és felhasználhatják a parázs viták során. A távoktatás „szépségei” olyat hoznak ki belőlünk, amelyek létezéséről nem is tudtunk.

Az egész országban – ahogy más területen is – távoktatás formájában működik tovább az iskolai oktatás. Ez az új módszer teszi azt lehetővé, hogy zavartalanul folyjon a tanév, ne legyen lemaradás, évismétlés, és a tervezett időben véget érhessen a 2019/2020-as tanév.

A gyerekek zöme csak annyit érzékelt elsőre a megváltozott tanrendből, hogy nem kell iskolába járni. Azóta már lecsengett néhány hét, és nem egy gyerkőc könyörgött már az istenekhez azért, hogy visszamehessen az iskolába. Miért?

1. Mert a szülővel tanulni sokszor rosszabb, mint a tanárokkal. Anya és/vagy apa őrjöng a sok házitól, a home office melletti folyamatos vagy munka utáni tanulástól.

2. Ahogy a szülők magyaráznak, abból még egy másik felnőtt sem biztos, hogy megértené a tananyagot. A szülők (többsége) ugyanis nem tanár. Se képzettséggel, se megfelelő módszerekkel nem rendelkeznek ahhoz, hogy jól át tudják adni a tananyagot gyermekeiknek.

3. A gyerekek csak néhány napig élvezték az otthonlétet. A távoktatás azt is jelenti, hogy semmilyen közösségbe nem szabad most járni. Se bandázás, se barátkozás. Annak csak az online formája megengedett.

4. A lakásban élő gyerekek számára a játszóterek, a parkok és a nagyszülők jelentették a kimozdulást. A távoktatás keretén belüli tornaóra lehetőségét sokkal nehezebb kivitelezni lakásban, mint kertben, parkban.

5. Az idő beosztása egyáltalán nem könnyű. Ha a játékra koncentrálnak a gyerkőcök, akkor lemaradnak, felhalmozódnak a teendők.

6. A hétvégék egybefolynak a hétköznapokkal. Mindegyik nap ugyanolyannak minősül, hacsak nem találnak jó elfoglaltságokat a szülők és a gyerekek.

7. És mi van a szerelemmel? A kamaszodó gyerkőcök hormonokkal és érzelmekkel felfűtött állapotban lehetnek, vírustól és járványtól függetlenül. Talán a szerelem is megtalálta őket. Éppen ebben a járványügyi helyzetben. Az online kapcsolattartás nem elegendő az érzelmektől heves szerelmes fiataloknak. Nő a frusztráltság, a veszekedések száma megsokszorozódhat szülő és gyermek között. Az iskolába járás nagyobb szabadságot engedett a fiataloknak, de most?

Iskolába akarok járni! Hallhatjuk ezt gyermekeinktől. Aki még nem mondja, majd fogja. Ugyanezért fohászkodik most szülők sokasága! Nyisson ki az iskola!

Fotók: pixabay.com, giphy.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB