A Balaton a magyarok, de a külföldről érkező turisták kedvenc nyaralóhelye is. A hatalmas tó sokak pihenésének helyszínét adja, a környék pedig sok és sokféle látnivalót tartogat.

A Balaton déli partján elhelyezkedő Fonyód egyike a tóparti népszerű üdülőhelyeknek. A település egyik kedvelt látványossága a Várhegyi Széplátó. A kőalapú, fémtornyos, faszerkezetes kilátót szerették megmászni azok, akik a magasból akarták a környéket szemlélni, de ezt már egy ideje senki sem teheti meg, mert azt a látogatók elől elzárva tartják. Sőt, az is kétséges, hogy egyáltalán idén megmászhatja-e valaki, ugyanis egy gombafajta és a házi cincér gondoskodtak arról, hogy nekik jó legyen, de az embernek ne. Olyan szintű rombolást végeztek a kilátó faszerkezetében, hogy az évi 30 ezer látogatót vonzó kilátó jelenleg életveszélyes állapotban van.

A Várhegyi kilátó állapota mögött nem a kor áll, ugyanis azt 2011-ben építették, azonban vélhetően kivitelezési hiba miatt olyan mértékű állagromlás figyelhető meg, amely mind esztétikumában, mind pedig a turisták testi épségére nézve is veszélyes. Az akkor megálmodott és 80 millióból felépült kilátó faszerkezetének élettartama eddig bírta. Ez azonban csak annak köszönhető, hogy a kivitelező nem kezelte kellő alapossággal a fa alapanyagot, így évről-évre egyre gyengült a faszerkezet annak ellenére is, hogy az nem volt látványos. A kilátó felújítási munkálata körülbelül 50-60 millió forintra rúg. A kivitelező céggel zajlanak az egyezkedések. Ha a hibák elhárítása nem történik meg, akkor Fonyód pert fog indítani.

Fotó: pixabay.com, csodalatosbalaton.hu

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB