Trend & Dizájn

Philip Treacy, az extravagáns ír kalapkészítő

A világhírű ír származású kalapkészítő, Philip Treacy egy pékmester és egy háztartásbeli második legfiatalabb gyermekeként látta meg a napvilágot 1967-ben, és a mindössze 500 lelket számláló Galway Village-ben nőtt fel.

Tanulmányait a dublini National College of Art and Design-ban végezte, majd Londonba költözött, hogy a neves Royal College of Art-on mélyítse el ismereteit, ahol kalaptervezésre specializálódott. Első kalapjait a közeli bolhapiacokon talált darabokból készítette el. 1991-ben diplomázott, a bemutatója pedig hatalmas szenzációt keltett – nem sokkal később pedig rendkívül innovatív (és „botrányos”) kollekciói felkeltették a divatvilág tervezőinek figyelmét is. Szoborszerű fejfedői hamarosan a Chanel, a Valentino és a Versace kifutóiról köszöntek vissza.

Említésre méltó, hogy Philip Treacy megnyerte a British Fashion Awards „Az év kiegészítő tervezője” díját 1991-ben, 1992-ben, 1993-ban, majd még két egymást követő évben, 1996-ban és 1997-ben. Első üzletét 1994-ben nyitotta meg, három évvel később pedig jelentős együttműködésre lépett Alexander McQueen-nel, aki abban az esztendőben debütált a Givenchy Haute Couture-nél. 2000-ben a francia divat irányító testülete, a Chambre Syndicale meghívta, hogy vegyen részt a párizsi haute couture bemutatón, így Treacy volt 70 óta az első kalapkészítő, aki bemutathatta alkotásait a rendezvényen. Képzeljék csak, mekkora előrelépés volt ez Treacy karrierjében, aki egy kis faluból származott, és 17 éves koráig még csak városban sem járt! Annak ellenére, hogy emlékezetes egyrészes darabokat kreált többek között Madonnának, Celine Dionnak, Joan Collinsnak és Goldie Hawnnak – melyek értéke egyenként több mint 1000 fontos kóstált -, ugyancsak ügyesnek bizonyult esőkalapok készítésében, melyekkel a Debenhams brit áruházlánc bízta meg.

Hírnevét mindazonáltal hatalmas, szoborszerű, szürreális és extravagáns kalapjainak köszönheti, melyek minduntalan arra provokálják a divatújságírókat, hogy új neveket találjanak ki az alkotásainak. Ahogy a The Guardiannak nyilatkozott:

„Azokat a kalapokat szeretem, amiktől gyorsabban ver a szív”.

Számtalan ismert ember viseli előszeretettel Treacy fantáziadús munkáit: Boy George többek között egy szarvakkal díszített vörös kalap birtokosa, a yorki hercegné pedig azok közé az arisztokraták közé tartozik, akik szintén büszkélkedhetnek „Philip Treacy”-vel.

2011-ben a Tate Liverpool galériával a Conversation Pieces (Életképek) című projekten dolgozott együtt, melyben megmutatták azt is, milyen hatással van a festészet a kalapkészítésre.

„Ismerned kell a múltat ahhoz, hogy a jövőben dolgozz. Szeretem a futurizmust, de a tökéletes, gyönyörű dolgokat is. Mindannyian művészettörténészek vagyunk. A Tate azt szerette volna, hogy a kurátora legyek az archívjaik kiállításának – de én egy kicsit tágítottam ezen. Imádom például Damien Hirst munkásságát és Andy Warholt.”

– mondta.

Elmondása szerint kedvenc darabja egy „hajó kalap”, ami úgy néz ki, mint egy vitorlás hajó. Isabella Blow viselte, és szerinte olyan, mint egy „költői ötlet”. Bruce Weber fotózta, Michael Jackson pedig 25 000 fontért szerette volna megvásárolni több mint 20 évvel ezelőtt, de nem adta el neki, helyette kiállították például Szentpéterváron.

Mit tanácsol Philip Treacy azoknak, akik nem tudják, hogyan viseljenek kalapot?

„Kezdd egy nagyon egyszerű kalappal. Mondjuk egy férfi puhakalappal, ami egy hölgyön is nagyszerűen mutat. Talán merész húzás, de jó érzés. Nem kell azonnal Kleopátraként próbálkozni. Attól függ, hova mész.”

 

 

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés