Turizmus

Pumbaa Nyíregyházán

Különleges külsejű varacskos disznók érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba!

Bár a fajból hiányzik a könnyedség és az elegancia-alkalmazkodó képessége páratlan.😊

Ez a közepes termetű  párosujjú patás, nagy fejjel, rövid nyakkal, erős testtel és durva sörteszerű szőrzettel rendelkezik. Nevét a fején lévő hat porcos kinövésnek köszönheti, ami valószínűleg a szem és arc védelmét szolgálja. Ráadásul  szemfogai jellegzetes agyarrá módoltak, melyek akár 30cm-hosszúak is lehetnek, így különleges külsőt adnak az afrikai szavannák jellegzetes sertésféléjének.

Hosszú vékony lábaival igen gyorsan tud futni, akár 50km/ h sebességre is képes, s futás közben bojtos farkát felfelé mereszti.

Mivel verejtékmirigyei nincsenek, elsősorban a füves szavannák azon részeit részesíti előnyben, ahol lehetősége van egy kis dagonyázásra, hogy a bőrére tapadt sárréteggel,  védje testét a nap sugarai és az élősködők ellen.

A felnőtt kanok általában magányosan élnek, a többi állat viszont családi csoportokat alkotva kutat táplálék után, mely elsősorban fűfélékből, lágyszárú növényekből és gumókból áll. Rövid nyaka miatt sokszor le kell térdelnie a táplálkozáshoz, ezért  a csülökízületek védelme érdekében speciális csülökpárnák alakultak ki  az állat lábán. A malacok  170 napi vemhesség után jönnek a világra egy fűvel bélelt üregben, s  10 napos koruktól fogva követik anyjukat.

A Nyíregyházi Állatpark új csapata jelenleg 2 ivarérett nőstényből s 1-1- kan süldőből áll, akik a hollandiai Arnhem állatkertjéből érkeztek, hogy a Nyíregyházi Állatpark afrikai bemutatójában a sertésféléket képviseljék. A konda jó választásnak bizonyult, mert a folyamatos aktív mozgásukkal felpezsdítették a fekete kontinens élővilágát bemutató területet.

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés