-KiemeltSzínes

Se vele, se nélküle: így válassz macskát, ha allergiás vagy!

Liszkai Attila

Sajnos nincsenek olyan macskák, melyek 100 százalékban hipoallergének, azonban akad néhány fajta, mely megfelelhet az allergiás gazdiknak is. Cikkünkben arra kerestük a választ, hogy pontosan mi váltja ki a macskaallergiát, valamit összeállítottunk egy listát a hipoallergén fajtákról.

A mai napig sokakban él az a tévhit, hogy a macskaallergiás tünetekért a macskaszőr felelős. A valóságban az irritációt az elhalt, és elhullajtott hámsejtek, a nyál, és a vizelet okozza – írja a hypoallergenicdogsnames.com.

Azoknál, akik allergiások a macskákra, az említett anyagokkal való érintkezéskor jelentkezhetnek a tünetek, melyek igen sokfélék lehetnek. Hogy ki mennyire szenved a tünetektől, az az egyéni érzékenységtől, és az allergén mennyiségétől függ. A tünetek erős érzékenység esetén akár percekkel a macska megérintése után, vagy a macskás otthonba való belépést követően jelentkezhetnek.

Macskaallergiára gyanakodhatunk, ha a következő tünetek közül egy, vagy több fellép a szőrmók közelében:

  • bőr irritáció: viszketés, kiütések
  • szem irritáció: könnyezés, viszketés
  • orrváladékozás
  • köhögés
  • légzési nehézség

De pontosan mi okozza az irritációt?

A macskák nyálában, vizeletében és elhalt hámsejtjeiben egy Fel d 1 nevezetű fehérje található. Amennyiben allergiások vagyunk a macskákra, ez az anyag okozza a fent említett tüneteket. Sajnos ezt a fehérjét minden macska szervezete előállítja, épp ezért nem létezik olyan macska, amely 100 százalékban hipoallergén lenne.

A különböző macskafajták közt azonban nagy különbségek vannak: azok, melyek nem, vagy csak kevésbé hullatják a szőrüket, jóval kevesebb Fel d 1 fehérjét termelnek. Ha kevesebb az allergén anyag mennyisége, jó esetben az allergiás személy meg sem érzi az állat jelenlétét: nem lépnek fel a tünetek. Ez azonban, mint említettük nem csak a macska fajtájától, hanem az allergiás személy érzékenységétől is függ.

Kutatások alapján kiderült, hogy a kandúrok szervezete sokkal több Fel d 1 fehérjét termel, mint a nőstényeké, így ha minimalizálni kívánjuk az allergiás tünetek előfordulásának esélyét, érdemes az alább felsorolt hipoallergén macskafajták közül nőstény egyedet választanunk.

A következő macskafajták az átlagosnál kevésbé hullatják szőrüket, és jóval kevesebb Fel d 1 fehérjét termelnek. A listában rövid- és hosszúszőrű macskák is helyet kaptak.

1. Szfinx

A jelenlegi Szfinx macskákat eredetileg Kanadában tenyésztették az 1960-as években. Ezek a közepes termetű, szőrtelen macskák évszázadok óta élnek az emberek közelében. A Szfinx szőrtelenségét a tenyésztés eredményezte.

Bár első ránézésre teljesen szőrtelennek tűnhetnek, de valójában nekik is van “bundájuk”, csak épp az ő szőrük nagyon rövid és finom szálú. Ez a hipoalergén macskafajta igen energikus, csintalan, barátságos, rendkívül intelligens és szeretetigényes.

A Szfinx macskák speciális törődést igénylenek, mivel zsíros a bőrük, rendszeresen fürdetni kell őket. A tenyésztés további hátulütője, hogy gyakran fülfertőzéseket kaphatnak, amennyiben a fülükben lévő olajváladékot nem tisztítjuk le rendszeresen. A bunda hiánya miatt hideg időben könnyen megbetegedhetnek. Bár vásárolható nekik készített pulóver, ezt a fajtát mindenképp benti tartásra ajánljuk.

2. Peterbald

Ezt a hipoalergén macskafajtát 1994-ben Olga S. Mironova, orosz felinológus tenyésztette ki. Sok egyed kopasznak vagy egyenesszőrűnek születik. A Peterbald 12-15 évig él, Angliában ez az egyik legnépszerűbb és legdrágább macskafajta.

A Peterbald másik megnevezése a pétervári szfinx, és ez nem véletlen: hasonló megjelenéssel és temperamentummal rendelkezik, mint a Szfinx. Ennek ellenére jó pár különbség is megfigyelhető. A Szfinxek kisebbek, míg a Peterbald macskák teste hosszú és karcsú. A Peterbald rendelkezik pofaszakállal, füle pedig keskenyebb, mint a Szfinxé. Ez a macskafajta beltéri tartást, és ugyanolyan gondozást igényel, mint a Szfinx.

3. Javanese

A Javanese fajta Észak-Amerikából származik. Selymes, közepesen hosszú bundával rendelkezik. Pofija és végtagjai általában sötétebb árnylatúak, mint a teste. Bundájának színe lehet sötétbarna, fehér, kékes, vagy akár cirmos is. Átlagos élettartama 14 év.

Nagyon intelligensek, és hajlamosak sokat nyávogni, gyakran nyilvánvaló ok nélkül. Kifejezetten játékosak, fontos számukra az emberi kapcsolat, jól kijönnek más háziállatokkal is, egyedül pedig depresszióssá válhatnak.

4. Brit rövidszőrű

A brit rövid szőrű, akárcsak más hipoalergén fajták, kevés Fel d 1 fehérjét termel. Átlagos élettartama 14-20 év.

Bundája sűrű, általában kékesszürke, de másféle színben is találkozhatunk vele: van fehér, csokoládészínű, fekete és lilás árnyalatú is. Egy brit rövid szőrű macska körülbelül 3 év elteltével válik “felnőtté”. Szeme lehet kék, réz, vagy aranyszínű is.

5. Doni Szfinx

Ez a szőrtelen macskafajta Oroszországból származik, és több elnevezése is ismert, ilyen például a Donskoy, vagy az Orosz szőrtelen is. Testén csak kevés szőr található, de van olyan is, amelyik teljesen kopasz. Ez a fajta körülbelül 12-15 évig él.

A Doni Szfinx macskák sok törődést igényelnek. Amellett, hogy beltéri macskák, havonta legalább egyszer fürdetni kell őket, és rendszeresen meg kell tisztítani a füleket is, hogy megelőzzük a különféle fertőzéséket.

A Doni Szfinx közepes méretű, izmos testű, bőre ráncos, fülei pedig nagyok. Nagyon intelligens, hűséges és játékos fajta.

6. Cornish Rex

A Cornish Rex fajta 1950-ben jött létre Angliában. Sok más fajta vonásai megtalálhatók rajta: a sziámi, a burmai és a brit rövidszőrű macskák génjeit is felhasználták tenyésztésükkor.

A Cornish Rex szőre nagyon rövid, hullámos és puha. Hajlamos a vedlésre, azonban nagyon kevés szőrt hullajt. Teste hosszú és karcsú, jellemző, hogy a szőre nem egybefüggő: itt-ott kopasz foltjai vannak.

Pofija igen jellegzetes különleges fejformájának, nagy füleinek és hatalmas szemeinek köszönhetően. Ez a fajta erős, intelligens és játékos. Mivel nagyon szeret a figyelem középpontjában lenni, kiváló családi macskának számít.

7. Bengáli

A bengáli macskák a vadon élő ázsiai leopárdmacska és többféle házi macskafajta – elsősorban a rövid szőrű egyiptomi Mau – keresztezéséből alakultak ki. Különleges foltjait is felmenőitől örökölte.

A bengáli macskák nagyon intelligensek és kedvesek. Szeretetigényesek és szükségük van a társaságra: ha egyedül hagyjuk őket, gyakran unatkoznak.

8. Devon Rex

A Devon Rex Angliából származik. Bár vedlik, de igen kevés allergiás reakció figyelhető meg a közelében. Nagyon intelligens és nagy, már-már túlméretezett fülei vannak. Szőre rövid és hullámos. A Devon Rex teste karcsú, izmos, nyaka vékony.

Nagyon hűségesek és képesek akár nehéz feladatokat is megtanulni. Imádják az emberi társaságot, nagyon ragaszkodók és játékosak így jól kijönnek a gyerekekkel, és más háziállatokkal, akár kutyákkal, más macskákkal és nyulakkal is.

9. LaPerm

A LaPerm egy rex fajta, mely az Egyesült Államokból származik. Ma már világszerte sok más országban is megtalálható. Szőrük színe és mintája igen változatos, abban azonban megegyeznek, hogy bundájuk göndör, vagy hullámos. Néhány egyed szőrzet nélkül születik, de a legtöbbnek kis korában rövid szőre van. Születés után körülbelül 2 hetes korától kezdi elveszíti szőrzetét, majd később a születését követő második hónapban bundája újra nőni kezd. Élettartama 10-15 év.

Nagyon ragaszkodó, és bújós macskák. Amellett, hogy igen aktívak, és energikusak, kifejezetten szeretnek gazdijuk ölében aludni.

10. Orosz kék

Ez a macskafajta Oroszország európai régiójából származik. Az orosz kék macska kettős szőrréteggel rendelkezik, ezért bundája tömött és vastag. Élettartama 15-20 év.

Szőrük ezüstös-kékes színű, néha pedig kékesszürke. Szemük kék, vagy sárga, ez azonban 4 hónapos koruktól változni kezd: a felnőtt egyedek szemének színe élénkzöld. Etetésekor érdemes figyelembe venni, hogy igen nagy étvágyúak. Nagyon intelligensek és játékosak, ráadásul jellegzetes szájformájuk miatt sokszor úgy tűnik, mintha mosolyognának.

11. Szibériai

A szibériai macska Észak-Oroszországból származik. Testmérete közepes és nagy közötti: ez az egyik legnagyobb macskafajta. Szőre hosszú, de könnyen ápolható, bundájának színe és mintázata nagyon változó. Jellegzetessége a bojtos farka. Élettartama 10-18 év.

Nagyon barátságos macskák, és jól kijönnek más háziállatokkal, ideértve a kutyákat is. Társaságkedvelőek, ezen felül pedig igen beszédesek: gyakran be nem áll a szájuk!

Címlapi kép és fotók: Flickr

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB