Sajnos manapság elég gyakran kell fogorvoshoz fordulnunk, viszont számos esetben már ez sem elegendő és szájsebészetet kell felkeresnünk. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, pontosan mi is az a szájsebészet, és milyen esetben kell fogorvos helyett ide mennünk.

Mikor kell szájsebészetre menni, avagy mivel foglalkozik a szájsebész?

Olyan esetekben kénytelenek vagyunk szájsebészhez fordulni, amikor már nem végrehajthatók az alapvető fogorvosi eljárások. Többek között ilyen beavatkozások a fogakon kívül érinthetik az arc egyéb területeit, például a szájüreget vagy az állkapcsot is. A szájsebész végzi el a szájban kialakult ciszta, daganat vagy fogászati góc eltávolítását és az arcüreget, szájat érintő baleseti sérülések kezelését.

Néhány esetben azonban nem ennyire egyértelmű, hogy szájsebészetre kell-e mennünk fogászat helyett, hiszen fontos megemlítenünk, hogy a rendellenesen kinőtt fogak kivételével, a bonyolultabb, nagyobb műtéti beavatkozást igénylő foghúzásokkal és bölcsességfogak eltávolításával – amikor a gyökerek és a fogak elhelyezkedése nem teszi lehetővé az egyszerű foghúzást – szintén szájsebészt kell felkeresnünk.

A fogorvos és a szájsebész közötti különbség

Leginkább a fogíny feletti problémákat kezeli fogorvos, míg a fogíny alatti tünetek tartoznak a szájsebészhez. Így, ha fogfájással, fogínyvérzéssel, fogkövesedéssel vagy gyulladással küzdünk, egész nyugodtan menjünk rögtön a fogorvoshoz, míg lyukas fogakkal és foghúzással is őt keressük fel először. Viszont műtéti beavatkozások esetén legtöbbször a szájsebészet a megoldás.
Általában, ha nem tudjuk eldönteni milyen típusú problémával rendelkezünk, érdemes elsősorban a fogorvost felkeresnünk és ha az adott probléma nem az ő szakterülete, vagy nagyobb beavatkozásra van szükség, akkor majd ő továbbküld minket a szájsebészhez.

Szájsebészeti beavatkozások utáni teendők 

A szájsebészeti műtétek utáni az első 3 nap kritikus, így mindenképpen szükség van a kezelőorvos utasításainak betartására. Fontos, hogy sokat pihenjen, ne erőltesse meg magát, nem szabad nehéz tárgyakat emelni és sportolni sem. A beavatkozást követő 3-4 órában, amíg a zsibbadás tart nem szabad ételt és italt fogyasztani. A sebet ne öblögesse, azonban az érintett terület napi tisztítása nagyon fontos, a kezelőorvos utasításai szerint járjon el, fontos, hogy puha sörtéjű fogkefét használjon. A varratszedésig mindenképpen kímélje, és hideg vizes ruhával borogassa az érintett területet. A műtétet követő 3 napban kerülnie kell a tejtermékek, a kávé, a tea az alkohol fogyasztását, illetve a dohányzást. Puha, pépes ételek fogyasztása ajánlott.

Bővebb információért keresse fel a fogászat.hu weboldalt!

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB