Szombathely-SZENT MÁRTON GÁLA 2021 | Pannonmagazin
szent_marton_gala
Események

Szombathely-SZENT MÁRTON GÁLA 2021

Savariában, a mai Szombathelyen született 316-ban Szent Márton, Európa egyik legnépszerűbb szentje. Szülővárosában ezen a napon a katonára, a püspökre, Isten alázatos szolgájára emlékeznek a városban.

Szent Márton ünnepén Szombathely a figyelem középpontjába állítja azoknak a munkásságát, akik életük során sokat tettek, maradandót alkottak a városért. Közel három évtizedes hagyományt követve, a város gálaműsor keretében adja át legmagasabb kitüntetéseit.

A Mai napon az Agora Művelődési házban a 2021-ben odaítélt díjak mellett  a 2020-as év kitüntetettjei is átvették az elismerésüket.

Az esemény dr. Nemény András Szombathely Megyei Jogú Város polgármesterének köszöntőjével vette kezdetét.

Megnyitó beszédében kiemelte,  – bár a járvány sok mindent felülírt, így a szokásos gálát sem lehetett megtartani a 2020-as évben, de az emlékezést és az elismerést akkor sem vehette el tőlünk semmi. Idén a város leghíresebb szülöttjére emlékezve megbecsülést kapnak azok, akik a saját területükön adtak Szombathelynek, az itt élőknek.

Majd így folytatta – Régóta tudjuk és hisszük, hogy Szombathely nem lehet a holnap városa a múlt értékei nélkül. Szent Márton nemzeti, nemzetközi öröksége és emléke egy ilyen érték számunkra és a polgáraink számára is.

– Szent Márton nemcsak az elismert szakembereknek, a kiváló tudósoknak és szeretett művészeknek, hanem a mindennapok emberének is példát mutat: a nép szentjének szellemi hagyatéka és története a jótékonyság, a segítés és az egyszerűség hármasának ötvözete.

– Régóta tudjuk és hisszük, hogy Szombathely nem lehet a holnap városa a múlt értékei nélkül. Szent Márton nemzeti, nemzetközi öröksége és emléke egy ilyen érték számunkra és a polgáraink számára is. Szent Márton nemcsak az elismert szakembereknek, a kiváló tudósoknak és szeretett művészeknek, hanem a mindennapok emberének is példát mutat: a nép szentjének szellemi hagyatéka és története a jótékonyság, a segítés és az egyszerűség hármasának ötvözete. Nincs Szombathely Szent Márton nélkül, ahogy Szent Márton sincs Szombathely nélkül. Az 1700 éve tartó elválaszthatatlanság, az összefonódás, a hagyományok tisztelete és a múlt örökségének értékei mentén továbbra is adózunk a város nagy szülöttjének emléke előtt. Gratulálok a díjazottaknak, éljen Szombathely! – fejezte be ünnepi megnyitóját dr. Nemény András.

 

 

 


Szent Márton példakép: a jólelkűség, a felebaráti szeretet, a szolidaritás és az egyszerűség példaképe. Évezredeken átívelő szellemi örökségét a szombathelyiek is büszkén őrzik.

 

Kövessen minket: Facebook

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB