Tirpák Fesztivál- Nyíregyháza | Pannonmagazin
Események

Tirpák Fesztivál- Nyíregyháza

Szeptember 22-én a Kossuth téren, szombaton a „szakma”, vasárnap pedig az amatőr főzőcsapatok mutathatják be főzőtudományukat a Nyíregyháziaknak, így a Fesztivál látogatói  a hétvégén több tucat étel közül kóstolhatják meg kedvenc ételeiket. A standok terítékein többek között a kőttes kalácsot, az almás rétest, a szilvás párnácskát is megtalálhatják majd de asztalra kerül a csokis-almás óriáspalacsinta is. Szombaton a Népi ízek találkozójával veszi kezdetét a rendezvény, délelőtt 10 órakor. Nyíregyháza testvérvárosainak delegációi is képviseltetik magukat a fesztiválon, akik nemcsak városuk, régiójuk turisztikai kínálatával, hanem hagyományos népi ételeikkel és kulturális kínálatukkal is szeretnék megismertetni a nagyérdeműt. Szatmárnémeti, a Széri Kukurók néptáncegyüttessel érkezik és a közelgő színházi fesztivál programkínálatát mutatja be. Eperjesről, Rzeszówból, Bielsko Bialából és Ivano Frankivszkból egyaránt érkeznek főzőcsapatok a Fesztiválra.

A finom ételek mellett a zene és tánc sem maradhat el. 11 órakor fellép az Igrice Néptáncegyüttes, 15.30-kor a 4 for Dance, 17.30-kor a Folkfusion Band & Lifestyle, este fél 8-tól pedig élő koncertet ad az Irigy Hónaljmirigy.

A Tirpák Fesztivált szeptember 23-án, vasárnap a III. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokság egészíti ki. Civil szervezetek, munkahelyi közösségek sürögnek-forognak majd fakanállal a kezükben és több ezer ételt készítenek el a nap folyamán.

Délután fél háromkor fellép a Szabolcs Néptáncegyüttes, a napot pedig négy órakor a Ham Ko Ham élő koncertje zárja.

 


A Fesztivál étlapja:

2018. szeptember 22., szombat

Tengeridarával töltött káposzta tejföllel, kenyérrel;
Hagymás ropogós csülök kenyérrel, savanyúval;
Toroskáposzta;
Vadpörkölt;
Körmös csülkös pacal;
Strudli, lapcsánka;
Kapros harcsagombóc túrós csuszával;
Birkás töltött káposzta;
Sztrapacska túrós-kápis;
Szabolcsi-szatmári töltött káposzta;
Lapcsánkaforgatag;
Tanyasi birkapörkölt tarhonyával;
Tirpák gyümölcsös sütik; Rétesek (almás, meggyes mákos); Almás porlós, Görhe; Szilvás habos;
Bivalypaszuly berántva kolompérral;
Bundásbokri házinyúl murokkal, kukoricakásával, rókagombával;
Káposztás paszulyleves f. csülökkel;
Ludaskása;
Mákos guba krémleves;
Töltött káposzta;
Sous vide tarja baconös hagymás raguval;
Kakukkfüves gombaraguval;
Almáspite/almáspite vaníliafagyival, csokiöntettel;
Töltött lángos (paprikás krumplis, szilvalekváros);
Puliszkás-húsos-kolompéros ételek;
Chilis bableves;
Töltött káposztás lángos;
Lángosos csirketorony;
Csokis-almás óriáspalacsinta;
Csülkös toroskáposzta;
Almás lepény;
Mandabokori káposztás tarkapaszuly-leves házi tejföllel;
Csírásgaluska parasztosan;
Nagyi csörögéje házi lekvárral;
Szatmári töltött káposzta;
Almás rétes;
Káposztás béles;
Szilvás párnácska;
Tirpák kenyérlángos;
Babgulyás;
Káposztás sztrapacska;
Vegyes tirpák rétes;
Pogácsa;
Sós perec;
Sertéspörkölt tésztával;
Szlovák hagyományos étel;
Erdélyi csorba bárányból;
Hagyományos kárpátaljai ételek;
Lengyel hagyományos savanyú leves (żurek).

2018. szeptember 23., vasárnap

Birkapörkölt; Házi készítésű sütemény (kőttes kalácsok, rétes, darabos sütemények töltelékkel: meggyes, almás, mákos, diós, túrós, káposztás stb.); Cirkás paszulyleves; Hamis gulyásleves (disznóhúsból); Káposztás, fokhagymás tejfölös kapros sajtos lángos; Gombapaprikás, grillezett gomba; Jókai bableves; Mézes magvas csirkecomb grillen, házi ketchup (bográcsban); Baconös kelkáposztában sült sajtos rizottó; Kölesleves sonkás galuskával; Csülkös bableves tirpák módra; Hagymás vér, Grillhúsok, saláták, lapcsánka; Krumplival, szilvalekvárral töltött lángos; Házias töltött káposzta; Vasalt sertéstarja grillezett zöldségekkel; Babgulyás; Chilis bableves; Lángos (töltött káposztás lángos, lángos csirketorony); Csokis-almás óriáspalacsinta.

A Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma már harmadik éve segít a városlakók programjainak színessé tételében.

A Nyíregyháza Város tortája, a szilváslepény és a kenyérlángos után most egy tirpák édességgel mutatják be szakértelmüket és látják vendégül a nyíregyháziakat.

Kollonay István és Strankula Katalin mestercukrászok irányításával 3 nap alatt közel 60 cukrász tanuló segítségével készítik el a nyíregyházi városlakók vendéglátására szánt édességet. A tanulók és mestereik 750 tojást, 20 kg lisztet, 20 kg vanília krémet, 50 kg almát, 20 kg diót használnak fel a 3 nap alatt.

Az édesség kiosztásában 30 vendéglátás-szervező tanuló fog segédkezni a Kossuth téren 2018. szeptember 23-án (vasárnap) 11:30-kor.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB