Egészség

Tudnivalók a hasi és kismedencei ultrahangról

A hasi, valamint a kismedencei ultrahang vizsgálatok során egy olyan képalkotó eljárással vizsgálják a beteget, ahol azokat a szerveket veszik szemügyre, amik a hasüregben és a kismedencében helyezkednek el. Pontos képet kaphatunk a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a lép és a vesék állapotáról. A kismedencében pedig megvizsgálhatják a húgyhólyagot, a méhet, a petefészket, illetve férfiaknál a prosztata vizsgálatára is van lehetőség.

Mit érdemes vizsgálni a hasi ultrahang során?

Ezen vizsgálatok során egy emberi fül számára nem hallható tartományban hanghullámokat bocsát ki a készülék, ez az úgynevezett ultrahang. Az a lényeg, hogy a kibocsátott ultrahang hullámoknak egy része visszaverődik a különböző felületekről, más része azonban elnyelődik. A készülék, amellyel a folyamatot végzik, elektromos jelekké tudja átalakítani ezeket a visszaverődő hullámokat, így képes abból monitoron látható képet generálni.

Az ultrahang vizsgálat kockázatmentesnek tekinthető, így indokolt esetben több alkalommal is megismételhető. Részletgazdag, kifejezetten jó diagnosztikai értékű képek állíthatóak elő az eljárás során. Így nagyon jó hatásfokkal tetten érhetőek az elváltozások. Az ultrahangos eljárással megfigyelhetőek a különböző gyulladások, szerveinket érintő változások.

Hogyan készüljünk az ultrahang vizsgálatra?

Ahhoz, hogy kellő információt nyerjünk a vizsgálat során, nagyon fontos a megfelelő előkészítés. Az ultrahang vizsgálatot megelőzően négy-hat órával már tilos enni, ugyanakkor víz fogyasztása, illetve a rendszeresen szedett gyógyszerek használata megengedett. Cukorbetegek esetében, amennyiben szükséges, szőlőcukor fogyasztása is engedélyezett, de a kezelőorvossal való konzultáció elengedhetetlen. A kismedencei vizsgálatok sikeressége érdekében érdemes telt húgyhólyaggal érkezni a vizsgálatra.

Arról, hogy pontosan mennyi idővel az UH előtt már nem szabad étkezni, mindenképpen egyeztessen az orvossal, illetve érdeklődjön, hogy van-e más teendője a vizsgálatot megelőzően. Az eljárás teljes mértékben fájdalommentes, kisebb kellemetlenséggel járhat abban az esetben, hogyha olyan hasüregi elváltozás miatt végzik, ami egyébként is érzékennyé teszi ezt a területet. A vizsgálat céljától függően félóra – egy órás idővel kell számolnunk.

Mire kell számítani a folyamatot követően?

Mivel az ultrahang vizsgálatot jellemzően némi koplalás előzi meg, ezért érdemes felkészülnünk. Készítsünk magunknak ennivalót, illetve innivalót, amelyet a vizsgálat után elfogyaszthatunk. Cukorbetegek esetében ez különösen fontos, nehogy hazafelé tartva rosszul legyenek.

A kezelőorvos minden esetben tájékoztatást ad arra vonatkozóan, hogy a leletet milyen időpontban lehet átvenni, illetve annak kiértékelése mikor és hogyan történik meg.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB