TurizmusUtazóna

Tündérmesébe illő könyvtár Németországban

A Bajorországba induló turistáknak egyik kedvelt célpontja a porcelánút. Ha már a Wondreb völgyében járnak, okvetlenül tegyenek egy kis kitérőt és látogassák meg Waldsassen másik nevezetességét, a ciszterci apátságot.

Kívülről nem is gondolná az ember, hogy a Waldsassen apátság épülete Németországban igazi kincset rejt magában: egy mesébe illő, szemkápráztató könyvtárat.

Az apátságot eredetileg 1147-ben alapították, ám a 19. században felvásárolták, és gyapotgyár működött a helyén. 1863-ban egy csoport cisztercita apáca visszavásárolta, és elkezdtek azon dolgozni, hogy a helyet visszaállítsák annak korai dicsőségébe.

A könyvtár 1724 és 1726 között épült. A falakat és az oszlopokat díszítő tekervényes fafaragások egy helyi szobrász, Karl Stilp művei. A plafont ékesítő díszes festmények pedig Karl Hofreiter munkái. Otthona több ezer ritka antik könyvnek, ezek közül valamelyiket disznóbőr kötés borítja, míg másokat borjúbőr fedi.

Waldsassen egyedülálló könyvtára bárkit könnyen elvarázsolhat a történelmével és káprázatos megjelenésével, ugyanakkor a könyvrajongók igazi Mekkája is lehet.

Fritsi Péter

forrás: bookstr.com

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB