Magyar segítség érkezett a határon túli magyaroknak

A Chi Fu Investment elnöke, a magyar állampolgárságú Frank Liu úr 400 000 egészségügyi maszk adományozásával segítette a külhoni magyarságot – a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közreműködésével. A cél a koronavírus terjedésének a megelőzése és az eredményes felvidéki védekezés.

A Felvidékre szánt egészségügyi maszkok az elosztásra felkért címzetthez, a dunaszerdahelyi székhelyű Kukkonia polgári társulás képviselőihez érkeztek. A polgári társulás az adománylevél elveivel összhangban segédkezett a szétosztásban.

“Az elosztás folyamán összesen 165 településsel vettük fel a kapcsolatot a dunaszerdahelyi, komáromi, érsekújvári, galántai, vágsellyei, lévai, illetve nagykürtösi járásokból, majd juttatunk nekik az egészségügyi maszkokból. Szállítottunk továbbá a kelet-szlovákiai magyarlakta településekre is és adományoztunk 55 alapiskolának, 20 nyugdíjas- és szociális otthonnak, kórházaknak, gyermekotthonnak, hajléktalanszállónak és a két szlovákiai magyar színháznak is” – mondta Világi Réka, a Kukkonia polgári társulás képviselője.

Az adomány jelentős része a települések polgármesterein keresztül jut majd el a rászoruló magyarokhoz. Az ünnepélyes átadásra november 30-án került sor.

Pető Tibor nagykövet hétfő délelőtt a kisudvarnoki alapiskolában tett elsőként látogatást, ahol a kisdiákok egy kedves kis kultúrműsorral fogadták őt. „Óriási felelősség hárul a pedagógusokra, de gyönyörű feladat lehet megtanítani a kicsiknek a nyelvet, melyet több mint tíz millióan beszélnek a Kárpát-medencében. Egy kicsit sajnálom ezt a generációt, mivel egy olyan helyzettel találták szembe magukat, amilyennel eddig közülünk azt hiszem, még senkinek nem volt dolga. Az a segítség, amit Magyarország részéről az 1. és most a 2. hullámban is nyújtunk a határon túli magyaroknak, az annak a jelképe, hogy egyetlen magyar sincsen egyedül” – fejtette ki a nagykövet.

Forrás: parameter.sk

Fotók: Cséfalvay Á. András


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek