Magyarország egyik iskolájában bevezették az ukrán nyelv oktatását

Amíg Kárpátalján keményen harcolnak a magyarok a megmaradásárt és az anyanyelvi oktatásért, addig Kisvárdán a Somogyi Rezső Általános Iskolában bevezették az ukrán nyelv oktatását – közölte Magyarország Országos Ukrán Önkormányzata.

A tantervet az intézmény számára az önkormányzat oktatási bizottságának két tagja, annak elnöke, Judit Szofilkanics és Viktória Stefuca dolgozta ki, akik szakértői az ukrán nyelv oktatásának.

„Most ismét elkezdődött Kisvárdán az oktatás, amelyet a magyarországi Országos Ukrán Önkormányzat üdvözöl, a jövőben is elősegíti az ukrán nyelv oktatását más magyarországi iskolákban, és ezt maximálisan támogatni fogja – mind az Országos Ukrán Önkormányzat Oktatási Bizottsága, mind az egész Országos Ukrán Önkormányzat részéről” – áll az üzenetben.

Nem ez az első eset, hogy Magyarországon bevezetik az ukrán nyelv oktatását. A szervezet állítása szerint 1993-ban Judit Szofilkanics vezetésével kezdődött meg az ukrán nyelv oktatása Baktalórántháza gimnáziumában, amely 16 éven keresztül folyt. Ez idő alatt mintegy kétezer végzőst bocsátottak ki, akiknek lehetőségük nyílt Nyíregyházi Főiskola Ukrán Nyelv Tanszékén folytatni tanulmányaikat.

A magyarországi Országos Ukrán Önkormányzat a magyarországi ukrán nemzeti kisebbség hivatalos szerve. Az intézmény fő küldetése, hogy Magyarország széles jogokat biztosítson a nemzeti kisebbség és az ukrán közösség számára.

 

Forrás: karpat.in.ua


Hasonló cikkek