Marad a szigorú határellenőrzés a szlovákok részére

Oltás nélkül továbbra is házi karantén vár a külföldről hazatérőre – jelentette be Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter az Alkotmánybíróság szerdai döntésére reagálva. A határokon tehát tovább folytatódik az ellenőrzés. Augusztus másodikától már nem számít védettnek az, aki csak az első adag vakcinát kapta meg. 

Az egészségügyi tárca vezetője elárulta, hogy a kivételek csoportja szűkül, így végső soron még keményebb feltételek vonatkoznak a külföldi üdülésre.

Az első oltás már nem mentesít a karanténkötelezettség alól. Két hétig a hazatérést követő első napon még elmehetnek PCR-tesztre azok, akik csak az első adagot kapták meg, és ha negatív az eredmény, nem kell karanténba vonulniuk. Augusztustól azonban már csak a teljesen védett személyek kerülhetik el a kötelező karantént.

Az ellenzéki pártok képviselői szerint alkotmányellenes az emberek megkülönböztetése az alapján, rendelkeznek-e védőoltással, vagy sem. A Smer arra hivatkozva támadta meg a hivatal rendeletét, hogy diszkriminálja azokat, akik nincsenek beoltva, korlátozza a szabad mozgáshoz való jogukat, az ingázóknak pedig a munkavégzéshez való jogát.

Robert Fico kifogásolja, hogy a kormány új rendeletet készít az országba való belépésről, még mielőtt az Alkotmánybíróság döntése megjelenne a törvénytárban. „Az új rendelet még szigorúbb lesz az egyszer oltottakkal szemben. Ezzel az Alkotmánybíróság képébe röhögnek. Ez tisztességtelen az emberekkel szemben, a halottakkal szemben. Nem marad más, erővel lépünk fel. Szeptember 1-jén, az Alkotmány napján országos tüntetést hirdetünk” – jelentette ki Fico.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek